В петък президентът на САЩ Джо Байдън даде първото си интервю след дебата с Доналд Тръмп, в който се представи зле според повечето мнения и който стана причина да се появят сред демократите призиви президентът да се оттегли от надпреварата за нов мандат. Байдън говори пред водещия на "Ей Би Си Нюз" Джордж Стефанопулос в Мадисън, Уисконсин, след пламенен митинг с поддръжници на Демократическата партия, по време на който Байдън настоя, че остава в надпреварата.

Президентът окачестви неубедителното си представяне в дебата с Тръмп като "лош епизод" и заяви, че само той си е виновен за случилото се.

Стефанопулос насочи разговора към изявлението на бившата председателка на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която ръководеше Камарата през първите две години от управлението на Байдън и допринесе за някои от най-значимите му политически постижения.

"Но вашата приятелка Нанси Пелоси всъщност формулира въпроса, който според мен е в съзнанието на милиони американци: Това лош епизод ли беше или признак на по-сериозно състояние?", запита водещият.

"Това беше лош епизод", каза Байдън, "Няма признаци за някакво сериозно състояние. Бях изтощен. Не послушах инстинктите си по отношение на подготовката и... и една лоша вечер."

В средата на юни Байдън пътува в чужбина, за да отбележи 80-ата годишнина от деня на десанта в Нормандия във Франция. След това обаче той прекара почти седмица в Кемп Дейвид в навечерието на дебата, за да се срещне с близки съветници и да се подготви. Запитан защо това време се е оказало недостатъчно за възстановяване, той отвърна:

"Защото бях болен. Чувствах се ужасно... Попитах дали са направили тест за COVID, защото се опитват да разберат какво не е наред. Направиха тест, за да видят дали нямам някаква инфекция, разбирате ли, вирус. Не съм имал. Просто имах много лоша настинка."

Когато стана дума дали е осъзнавал колко зле вървят нещата, докато е бил на подиума на дебата, президентът каза, че е само негова вината за начина по който се е подготвял и наблегна на това. Байдън насочи вниманието и към представянето на Тръмп и многобройните неистини, които бившият президент изрече по време на 90-минутния дебат. Когато Стефанопулос отбеляза, че "изглеждаше, че имате проблеми още от първия въпрос, дори преди той да заговори", Байдън призна:

"Ами просто имах лоша вечер."

Представянето на Байдън в Атланта предизвика паника в партията му и призиви да се оттегли от надпреварата. Екипът на президента категорично отхвърли всякакви предположения, че той може да се оттегли, и само няколко часа преди интервюто публикува натоварен график за пътувания в рамките на кампанията до края на юли.

Появявайки се на предизборен митинг в Медисън, Уисконсин, Байдън произнесе енергична реч, в която недвусмислено заяви: 

"Оставам в надпреварата. Ще победя Доналд Тръмп."

Докато поддръжниците му го аплодираха, той премина в атака срещу съперника си.

"Нека се съсредоточим върху това, което наистина има значение", каза Байдън. "Изправяме се срещу най-големия лъжец и най-голямата заплаха за нашата демокрация в американската история - това не е хипербола", подчерта президентът.

Проучванията на общественото мнение след дебата показаха нарастваща подкрепа за Тръмп. Няколко демократи в Конгреса призоваха Байдън да се оттегли, както и няколко големи вестника и множество политически коментатори, подкрепящи демократите.