В понеделник президентът Джо Байдън заяви в писмо до демократите в Конгреса, че ще продължи да се бори за преизбирането си въпреки нарастващите опасения относно психическата му годност и жизнеспособността му.

"Искам да знаете, че въпреки всички спекулации в пресата и на други места, аз съм твърдо решен да остана в тази надпревара, да я проведа докрай и да победя Доналд Тръмп", пише Байдън в писмото, получено от CNN.

В писмото Байдън се опитва да сложи край на нарастващите опасения относно неговата жизнеспособност.

"Въпросът за това как да продължим напред е ясен вече повече от седмица. И е време това да приключи. Имаме една задача. И тя е да победим Доналд Тръмп. Имаме 42 дни до конгреса на Демократическата партия и 119 дни до общите избори. Всяко отслабване на решимостта или липса на яснота относно предстоящата задача само помага на Тръмп и ни вреди", заключи Байдън. 

"Време е да се обединим, да продължим напред като единна партия и да победим Доналд Тръмп."

Седмицата е критична за политическото бъдеще на Байдън, тъй като той се опитва да потуши засилващия се отзвук, а Камарата на представителите и Сенатът се върнаха към работа за първи път след дебата. В неделя повече от няколко водещи демократи от Камарата на представителите заявиха пред лидера на малцинството Хаким Джефрис, че Байдън трябва да се оттегли на фона на опасенията за демократическите състезания в долната част на парламента.

Президентът ще продължи контактите си с представителите от Демократическата партия тази седмица, съобщава служител на кампанията пред CNN. Вторник ще бъде решаващ ден, тъй като членовете ще проведат планирана среща на фракцията с Джефрис, а един от членовете на фракцията заяви пред CNN, че очаква това да е денят, в който „язовирната стена ще се скъса“.

Конгресът се завръща във Вашингтон във вторник за първи път след дебата на 27 юни по CNN, който предизвика широка загриженост относно способността на Байдън да осигури победа на демократите през ноември и да изкара още четири години на поста.

През седмицата след катастрофалното си представяне на дебата Байдън лично се е свързал с около 20 демократи от Камарата на представителите, съобщава служител на кампанията пред CNN, и е разговарял с лидерите на партията - включително с лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, лидера на малцинството в Камарата на представителите Хаким Джефрис и с представителите на Нанси Пелоси и Джеймс Клайбърн - с цел да ги увери, че опасенията в партията са чути.

Оттогава Шумър и Клайбърн изразиха подкрепата си за Байдън, докато Джефрис остана безмълвен.