Президентът на САЩ Джо Байдън и китайският му колега Си Дзинпин си стиснаха ръцете, когато се срещнаха в сряда за първи път от една година на среща на форума за тихоокеанско сътрудничество АPEC, предаде АФП. Усмихнатият Байдън поздрави Си, след като китайският лидер излезе от черна лимузина в живописното провинциално имение Филоли близо до Сан Франциско, преди двамата лидери да се ръкуват.

Байдън каза на Си, че напреженията "не трябва да преминават в конфликт". На свой ред Си изтъкна, че "обръщането на гръб един на друг не е опция" за САЩ и Китай.

След това двамата лидери се отправиха вътре за старателно подготвени разговори при закрити врати по въпроси, включително Тайван, санкции и търговия, които разбуниха отношенията между най-големите икономики в света.

Седнал срещу Си на дълга дървена маса в бална зала с фрески, украсена със знамена на САЩ и Китай, Байдън започна забележките си, като каза, че напрежението "не трябва да преминава в конфликт". 

"Познаваме се от дълго време. Не винаги сме се съгласявали, което не е изненада за никого, но нашите срещи винаги са били откровени, ясни и полезни", каза той, докато Си слушаше през слушалки, "Мисля, че е от първостепенно значение вие и аз да се разбираме ясно, лидер с лидер, но (без) погрешни схващания или погрешна комуникация. Трябва да гарантираме, че конкуренцията няма да премине в конфликт."

Байдън добави, че ще обсъдят глобалните предизвикателства, включително изменението на климата, наркотиците и изкуствения интелект.

Си отвърна, че "конфликтът и конфронтацията имат непоносими последици и за двете страни". 

"За две големи страни като Китай и Съединените щати обръщането на гръб една на друга не е опция", каза той, "Планетата Земя е достатъчно голяма, за да могат двете страни да успеят."

Последният път, когато Байдън и Си се срещнаха лично, беше в Бали през ноември 2022 г., а отношенията се влошиха, след като САЩ свалиха предполагаем китайски шпионски балон през февруари тази година. Американски служители омаловажават шанса за големи пробиви, въпреки че се надяват на споразумение за възстановяване на гореща линия между китайските и американските военни, заедно със сътрудничество за спиране на доставките на лекарството фентанил.