Украински депутат, който през 2019 г. e помогнал на адвоката на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп Руди Джулиани в търсенето на компромати за Джо и Хънтър Байдън, беше обвинен в държавна измяна. 

Oлександър Дубински, заедно с бившия украински депутат Андрий Деркач и бившия прокурор Константин Кулик, са се присъединили към организация, създадена от шефове на руското военно разузнаване (ГРУ), се казва в изявление на украинската служба за сигурност (СБУ) в понеделник. 

Въпреки че СБУ не посочва името на депутата в изявлението, снимките и видео материалите, приложени към него, идентифицират Дубински с псевдоним „Буратино“.

Дубински се е срещнал с Джулиани по време на посещението му в Киев през декември 2019 г., докато бившият кмет на Ню Йорк и неуспешен кандидат за президент на САЩ снимаше документален филм, целящ да дискредитира разследването за импийчмънт на Тръмп.

„Основната задача на тази организация беше да се възползва от напрегнатата политическа ситуация в Украйна и да дискредитира нашата държава на международната арена. За целта групата е получавала пари от руското военно разузнаване. Финансирането възлиза на повече от 10 милиона долара“, каза СБУ.

Според украинското разузнаване Дубински, ръководен от ГРУ, е разпространявал фалшиви новини за военното и политическото ръководство на Украйна, включително твърдения, че високопоставени украински служители са се намесвали в президентските избори в САЩ.

СБУ каза, че украинската група е била ръководена от заместник-началника на ГРУ Владимир Алексеев и неговия заместник Олексий Савин. Ако бъде признат за виновен,

Дубински е изправен пред до 15 години затвор и конфискация на имуществото му.

Деркач и Кулик сега се укриват в чужбина. 

Дубински отрече да е извършил нарушение и нарече разследването срещу него политическо преследване в изявление на Telegram в петък. През октомври и ноември 2019 г. заедно с Деркач дадоха няколко пресконференции в Киев, на които твърдяха, че въз основа на разследване на Кулик са разкрили корупция и схеми за пране на пари, свързани с Burisma, газова компания, в чийто борд е  Хънтър Байдън. Те също така твърдят, че американски инвестиционни фондове са замесени в пране на пари в Украйна.

През 2020 г. Министерството на финансите на САЩ санкционира Деркач като руски агент, подкопаващ политическата система на Америка. През 2021 г. Дубински и Кулик също бяха санкционирани от САЩ като чуждестранни участници, замесени в разпространение на измамни твърдения, включващи политически кандидат в САЩ.