http://bgvoice.com/public/files/gallery/1358.jpg

На дата, знакова за десетилетията, на които е посветен Денят на труда 1 май, във Варна бе отворен уникалният за България Ретро музей. Той включва експонати от периода 1944-1989 г., които разказват в артефакти как живееха българите при социализма. Български цигари без филтър, руски прахосмукачки, гедерейски домашни потреби, полска козметика и най-желаните автомобили, произведени в някогашния СИВ, връщат назад машината на времето.
Ретро музеят е разположен в Гранд мол и е единственият в страната подобен, намиращ се точно в мол. Създаден е от бизнесмена Цветан Атанасов. Музейната експозиция се разполага на близо 4,000 кв. м в търговския център. В нея най-ярко блести колекцията от над 50 автомобили от епохата с марките „Волга", „Москвич", „Шкода", „Трабант" и др., всички в безупречно реставриран вид. До тях са изложени и популярните на времето мотоциклети „Симсон" и „Балкан". Звездата на ретро автосалона в музея е класическата „Чайка ГАЗ-13", лимузината, на която са се возили членовете на Политбюро на ЦК на БКП.
Специален акцент в колекцията на музея са восъчните фигури на големите личности на епохата. Там са соцвеличия като Тодор Живков, Леонид Брежнев и Фидел Кастро (все още жив при това!), но и любимците на народа като Емил Димитров, Георги Парцалев, Георги Калоянчев, Тодор Колев...
Домакините от Гранд мол се надяват той да привлече интереса на чуждестранните гости на Варна с възможността да се докоснат до съхранените свидетелства за една затворена вече страница от историята на Източна Европа. За българите проблем ще е донякъде входната такса - 19 лева, които не са по джоба на всеки. Все пак специални отстъпки има за деца и младежи - децата до 12 г. влизат в музея с билет от 2 лв., а тийнейджърите от 13 до 18 г. - с билет от 12 лева.