Големи авиокомпании се оказаха принудени да отменят454 вътрешни полети в САЩ и около 2 000 полета в глобален мащаб. Основната причина са множеството карантинирани заради коронавирус членове на екипажите. Огромно множество хора летят по празниците въпреки опасността от новия вариант Омикрон и това може да доведе до още по-големи проблеми в дейността на авиокомпаниите. Transportation Security Administration (TSA) е установила, че в четвъртък по летищата е имало 2,19 млн. души - най-големият брой пътници от началото на празничното раздвижване в САЩ. От четвъртък United Airlines отмени 170 полета по Коледа. Това са 9% от общия график на полетите. В свое изявление компанията се извини на засегнатите пътници и обясни, че е било принудена да им причини това неудобство заради болните си служители. Тя заяви, че работи усилено за презаписване на пътниците за други полети, така че да могат да пътуват по празниците.

"Настъпването на Омикрон в национален мащаб оказа влияние на нашите екипажи и на персонала, който провежда дейностите" - заявиха от компанията. Delta Air Lines също отмени 130 полета досега, като обясни това с комбинация от фактори, включващи лошо време и варианта Омикрон. Компанията обясни в изявление,, че е изчерпала всички други възможности, включително премаршрутиране и замяна на машини и болни служители. JetBlue свали от разписанието 50 полета (5% общия график). Alaska Airlinesотмени общо 28 полета в четвъртък и петък, като също обясни това с проблеми, възникнали заради Омикрон. В петък са възможни още корекции на графики.

Отменени международните полети

Германската компания "Луфтханза" отмени десетки трансатлантически полети в коледния период заради "масирано увеличение" на отпуските по болест сред пилотите й. Свалянето от разписанието на полети да Хюстън, Бостън и Вашингтон се наложи въпреки сериозното подсилване с резервен персонал. Компанията все пак не уточни за каква болест става дума и заяви, че не може да прави спекулации по въпроса дали става дума за COVID-19. Потърпевшите пътници са получили резервации за други полети. China Eastern отвени 474 полета - цели 22% от общия си график. Air China im,s 190 полета (15%). Десетки отменени полети имат още Air India, Shenzhen Airlines, Lion Air и Wings Air .