Подводница с атомен двигател на Флота на САЩ е ударила неизвестен обект, вероятно в Южнокитайско море. Неуточнени брой моряци на борда са получили наранявания вследствие на инцидента, но няма хора в животозастрашаващо състояние.

Подводницата „Кънектикът“ от клас „Морски вълк“ се е сблъскала с нещо, докато е бола потопена, според съобщение от Тихоокеанското командване на САЩ.

Няма съществени повреди по бойната машина и тя остава в напълно функционално състояние. Ядреният двигател не е засегнат, нито вътрешните пространства., уточнява изявлението.

Подводниците от този клас са страховита бойни машини за унищожаване на вражески подводници, разработени в самия край на Студената война за замяна на предшествениците си от клас „Лос Анджелис“. Първоначално „Морски вълк“ е трябвало да бъда представен с 29 екземпляра във флота на САЩ, но краят на Студената война ги съкрати до 12. Впоследствие бюджетните съкращения през 1995 година сведоха броя на оръжията от този клас до 3.

Командването не посочва къде точно е станал инцидентът, само казва, че е в международни води в Индо-Тихоокеанския регион. Южнокитайско море е най-вероятното място, според медиите.

„Кънектикът“ оперираше в района на Южнокитайско море, където САЩ и съюзниците им провеждат голяма демонстрация на сила под името Carrier Strike Group 21. Ученията включват кораби от САЩ, Великобритания, Канада, Австралия и Нидерландия. На едно място са събрани три самолетоносача.

Инцидентът става във време на все по-обтегнати отношения между САЩ и Китай, срещу когото е отправено предупреждението с демонстрация на сила. Китайските претенции в Южнокитайско море и опасността от пълномащабна инвазия в Тайван принудиха западните сили да преструктурират бойните си средства в региона и да подобряват координацията между армиите си за удържане на амбициите за регионална хегемония на Пекин.