Сезонът на ураганите в северната част на Атлантическия океан, който започва на 1 юни, се очаква да бъде "извънреден". Очакват се до 7 бури от категория 3 или по-висока, съобщи американската метеорологична агенция NOAA. Ураганите от категория 3 развиват скорост на вятъра над 178 километра в час и нанасят опустошителни щети на къщи, изкореняват дървета и често прекъсват електроснабдяването и водоснабдяването за дни и дори седмици.

"Този сезон се очертава да бъде необичаен в много отношения", каза Рик Спинрад от Националната океанска и атмосферна администрация, който посочи като причина за очакваното увеличаване на броя на бурите топлите температури на Атлантическия океан и условията, свързани с метеорологичното явление Ла Ниня в Тихия океан.

Той заяви, че причинените от човека климатични промени водят до затопляне на океаните и топене на ледовете на сушата, което води до повишаване на морското равнище, което влошава бурните вълни.

"Прогнозата за именувани бури - урагани и големи урагани - е най-високата, която NOAA някога е издавала за прогнозата за май", каза Спинрад, "Необходима е само една буря, за да опустоши дадена общност."

Според агенцията общо между 17 и 25 именувани бури могат да се развият с ветрове със скорост над 39 мили в час, включително осем до 13, за които се прогнозира, че ще достигнат силата на ураган.

"Разбира се, това е причина за безпокойство, но не и за тревога", заяви директорът на Националната метеорологична служба Кен Греъм, като призова американците да се подготвят за потенциалното пристигане на бурята.

Скалата на Сафир-Симпсън определя ураганите от категория 1 като урагани със скорост на вятъра най-малко 119 км в час, до урагани от категория 5 с ветрове със скорост 253 км в час или повече.

Сезонът на ураганите в Северния Атлантик продължава от началото на юни до края на ноември. Океанската топлина в тропическите части на Атлантическия океан и Карибско море създава повече енергия за подхранване на по-силни бури, които могат да бъдат опустошителни както в човешки, така и в материален план, особено в южната част на САЩ. Ураганът Йен, който удари Флорида през септември 2022 г., причини 152 смъртни случая и загуби на стойност 112,9 млрд. долара.

Учените предупреждават за изключително натрупване на топлина в Атлантическия океан през последните месеци - състояние, което също е вредно за коралите.

Ла Ниня в Тихия океан обикновено подхранва по-интензивен сезон на ураганите в Атлантическия океан, а шансът за формиране на Ла Ниня между август и октомври е около 77%, казва Спинрад.

Противоположното метеорологично явление Ел Ниньо се прояви миналата година и имаше тенденция да смекчава активността на ураганите в Северния Атлантик.

Астрид Калдас, старши климатолог в Съюза на загрижените учени, заяви, че крайбрежните общности трябва да бъдат нащрек.

"Изпълненият със забавления летен сезон все повече се превръща във време на страх от опасностите, които ни очакват", каза тя, "Ограничаването на задържащите топлината емисии, които са причина за климатичната криза, е от съществено значение."