Очаква се ЕС да се насочи към конфискуване на руските печалби, генерирани в блока, което е ключова стъпка в подкрепа на Украйна. Не се очаква пълна конфискация на активите, заяви специалният пратеник на Гърция за Украйна Спирос Лампридис, цитиран от АФП.

Великобритания и САЩ оглавиха призивите за изземване на милиарди долари в замразени руски банкови и други активи, срещайки нежеланието на европейските партньори, които се опасяват, че подобна стъпка ще накара други страни да се надпреварват да изтеглят парите си от Запада. Лампридис заяви, че европейците постигат консенсус за „по-фин подход“ за изземване на печалбите от руски инвестиции и активи, публични или частни, за създаване на фонд за Украйна.

"Европейците ще кажат на Русия: "Няма да ви позволя да реализирате печалби от капитала, който сте натрупали на моя територия, така че печалбите от това могат да бъдат конфискувани", каза гръцкият дипломат по време на посещение във Вашингтон.

"Ние сме на път да го направим. Мисля, че е въпрос на месеци", твърди той, като добави, че Европейската комисия (ЕК) разработва правното и практическото изпълнение.

В сравнение с приблизително 500 милиарда евро, необходими за възстановяването на Украйна, той смята, че този ход ще донесе 50-60 милиарда евро.

"Това е дреболия, но все пак, наистина, това е ход, с който да им покажем - вижте какво направихте", каза Лампридис по адрес на Русия, "Не можете да замените живота, който сте унищожили, но поне можете да допринесете за възстановяването на това, което сте унищожили."

Лампридис заяви, че по-"бруталният" подход за изземване на руски активи е "напълно незаконен" според международното право.

"На практика, в самата Русия има много активи на западни компании или държави, така че можете да си представите каква ще бъде следващата стъпка", каза той, "Що се отнася до изземването на печалби, разбира се, руснаците ще реагират и на това. Но дори и да ни отнесат в международните съдилища, мисля, че ще спечелим."