В пакета от санкции срещу Русия, обявен от американския лидер Джо Байдън на 23 февруари, САЩ избягват най-тежките мерки, останали в арсенала, тъй като въвеждането им може да подкопае световната икономика, коментира агенция „Блумбърт“. Отбелязва се, че списъкът от 200 страници на съоръжения, базирани в Русия, Обединените арабски емирства, Китай и други страни, е най-големият пакет от финансови ограничения след руско нахлуване в Украйна.

Но както отбелязва изданието, компаниите и секторите, които не са включени в този списък, са не по-малко забележими. Става дума за металургичния сектор, енергетиката, както и вторични санкции срещу банките.

„Тази предпазливост показва, че въпреки всички приказки на Байдън за санкции, неговият екип не е готов да преследва потоци от приходи от страх да не предизвикат мащабни сътресения, които биха могли да се отразят върху икономиката на САЩ“, пише „Блумбръг“. А според експертите тези мерки действително биха навредили на руската икономика.

Смята се, че възможните цели при по-твърд подход включват чуждестранни банки, помагащи на Русия да закупи технологии и материали, от които се нуждае, за да продължи войната си, както и търговия с обогатен уран и метали като алуминий и никел. САЩ биха могли също така да конфискуват и разпределят замразени руски суверенни активи. Всички тези мерки носят значителни рискове, обобщава „Блумбърг“, на която се позовава украинската агенция УНИАН.