Красимир Каменов-Къро и семейството му са убити в Кейптаун.

Къро, съпругата му, детегледачката му  и негов охранител са разстреляни в дома им в ЮАР, съобщава БНТ, позовавайки се на свои източници.

Каменов бе задочно обвинен от Софийска градска прокуратура като поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР, който бе показно разстрелян в София в началото на 2022 година.

В края на април той беше обявен за издирване с червена бюлетина от Интерпол.

Успоредно с това прокуратурата уличи Каменов като част от заговор, с участието и на други криминално проявени лица, както и подсъдими като Цветан Василев, в заговор за дискредитиране на висши магистрати и полицаи.

Името му нашумя и с разкритията на прокуратурата по разследвания за данъчни престъпления, търговия с влияние и поръчкови убийства.

В записи, намерени в дома на един от обвиняемите, се чува как Къро говори с хората си у нас, един от които е бил негов доверен човек в бизнеса. 

Каменов се издирва заради убийството на Иванов, за закана с убийство и рекет, става ясно от бюлетина на Интерпол. 

„Не изключвам възможността в рамките на разследването на убийството на бившия полицай Любомир Иванов да излязат разкрития по още няколко поръчкови убийства от близкото и не толкова близкото минало“.

Това каза замeстник главният прокурор Борислав Сарафов, който преди време коментира повдигнатите обвинения на Красимир Каменов - Къро за поръчката на убийството на бившия полицай Любомир Иванов.

„Става дума за изключително популярни лица от ъндърграунда. Той е един от знаковите лица на прехода, един от последните мохикани“, добави Сарафов. 

Къро от години живее в ЮАР, а за последно е идвал у нас преди няколко години. 

Миналия месец от разследването съобщиха, че Красимир Каменов, известен като Къро, е поръчител на пет убийства, съобщиха източници от разследването. 

Криминалистите смятат, че умишленият пожар, при който през 2011 г. умира Марчело Доковски, тогава шеф на общинската фирма "Паркинги и мобилност" в София, е поръчан именно от Каменов.

Живеещият в ЮАР българин е съпричастен към убийството и на друг, свързан с паркирането в столицата висш общинар. Става въпрос за Георги Василев, който е убит през 2005 г. Още тогава има версия, че зад покушението стоят представители на бившата силова групировка ВИС, но доказателства не са събрани, предава БНТ. 

Според разследването - Борис Борисов, известен като Боби Белята, който е убит в началото на 2022-ра, също е станал жертва на килъри, свързани с Каменов. Боби Белята е смятан за

близък до Христофорос Аманатидис-Таки с когото Каменов е в конфликт

от няколко години, макар в миналото да са били партньори и да са сочени за едни от наследниците на групировката ВИС.

От "студените досиета" са извадени събраните улики за убийството и на търговеца на земеделска продукция Стойчо Стоилов, който умира след жесток побой, нанесен пред жилището му в столичния квартал "Редута" преди десет години. Преди да се захване с търговия, Стоилов е работил във ветеринария пункт на българо-турската граница. Основната версия е, че фаталният побой е поръчан заради опити на търговеца да развива конкурентен бизнес с този на Красимир Каменов, за когото е известно, че контролира пред подставени лица борсата в столичния квартал "Слатина", както и редица други борси за плодове и зеленчуци в страната.

На борсата в "Слатина" в началото на 2020 г., прокуратурата и ГДБОП, задържаха ТИР с екзотични плодове, като се оказа, че кашоните, в които са били цитрусите, са с импрегнирано голямо количество кокаин.

Заради намеренията на друга знакова фигура от ъндърграунда- Златомир Иванов - Баретата, да влезе в бизнеса с фито-санитарния контрол по границите, прокуратурата и полицията смята, че Красимир Каменов е замесен и в покушението срещу бившия служител на отряда за борба с тероризма. Преди десет години, Златомир Иванов бе прострелян на излизане от Съдебната палата в София, но оцеля.

Официалният бизнес

Името на Красимир Каменов-Къро се свързва със собствеността на няколко от най-големите земеделски борси в България. Твърди се, че свързани с него фирми държат концесиите на най-оборотните плажове по Черноморието. Последното показва и същината на проблема. Плажните концесии се определят с решение на правителството. И след като вече три десетилетия наследници на някогашните ВИС и СИК държат най-известните и посещавани български плажове, то явно проблемът е в държавата или в тези, които я управляват. За Къро се смята, че контролира и най-големите частни паркинги в центъра на София.

И неофициалният

Неофициално името му се свързва дори с наркотрафик, но доказателства за това никога не са представяни. Поне не са известни. И това е логично. Малцина са тези, които са били готови да се изправят срещу Къро. Казват, защото бил много суров, много отмъстителен и жесток. Други му приписват „бащинството“ на легендарната „Бригада на чуковете“ – мутри, станали известни с жестоките си методи за контрол над наркодилърите и особено на онези от тях, които пробват да работят като независими пласьори и са известни в тези среди като „шанаджии“.

Смята се, че Къро също действа с размах в наркотрафика, а теориите на конспирациите достигат дотам, че му приписват закрила на най-влиятелните служби в света, контролиращи пазарите на наркотици от маковите полета в Афганистан до джунглите в Колумбия.