Заместник-председателят на българското Народно събрание Алиосман Имамов стана обект на порноатака. Профилът му във Facebook бе напълнен с най-разнообразни сексклипчета и тематични снимки. Депутатът изпадна в ужас. Все още не е ясно дали атаката е организирана от антиправителствените активисти в България, плод на закачка от ,,доброжелатели", или е просто резултат на спам, вследствие неловко боравене с компютъра от страна на самия депутат.

През миналата година 2 пъти му разбиваха електронната поща. А тази още от първите дни народният представител от ДПС в Пиринско Алиосман Имамов посрещна с огромен проблем във Facebook. От 15 януари там всекидневно се качват порноклипове. Публикациите с неприлично съдържание формално идват от страниците на други потребители на социалната мрежа с имена Ибрахим Даракчъ, Ахмед Моллаахмедов и Ваиз Шентюрк. С всички тях народният представител е приятел в мрежата. Той обаче не може да се сети дали ги познава. В профилите им също има доста порно, което говори, че клиповете може и да се саморазпращат. Това се получава, ако човек посети порносайт, където регистрацията се извършва посредством профила във Facebook. За целта се приема специално приложение, което придобива достъп до личния профил и започва да публикува от твое име различни материали. В случая материалите са обикновено порно. Как обаче се случва така, че клиповете се появяват не на общата, а на личната стена и на депутата? Специалисти смятат, че или приложението, прието от тримата споменати, лепи видео и по стените на приятелите им, или самият депутат също е приел някое приложение от порносайт, което всекидневно го бомбардира с най-откровен секс. „От няколко дни ги бърша тия клипове, а те пак се появяват", обясни г-н Имамов.

Че той има проблем с безопасното ползване на интернет, стана ясно още в началото на миналата година. Тогава десетки депутати получиха от неговата електронна поща зов за помощ - да му пратят пари, за да се прибере от чужбина, защото местен крадец му задигнал портфейла с документите, дебитните карти и парите до последния цент. Първия път доста получатели на депутатското писмо му се вързаха, но проявиха здрав разум да го потърсят по телефона, за да чуят лично от устата му за какво иде реч, и така хакерската измама лъсна. Последва и втора такава атака, отново с версията за задигнатия в чужбина портфейл, но хората вече бяха подготвени и този път дори не му се обаждаха по телефона да го питат дали всичко с него е наред.

Любопитното е, че профилът на Алиосман Имамов във Facebook остава активен и до момента, въпреки че е препълнен с порно - рядка липса на активност от страна на потребителите. Обикновено винаги се намира бдителен човек, който докладва на централата на Facebook, откъдето веднага блокират профила на всеки, който е допуснал нецензурно съдържание в социалната мрежа дори и то да се появява по хакерска линия там. Към г-н Имамов учудващо отношението е изключително толерантно и никой не го е докладвал. За сравнение - профилът на Бойко Борисов бе вече два пъти деактивиран след цяла поредица фалшиви сигнали срещу него. Първия път това се случи още в деня, в който бившият премиер се регистрира. Тогава един от призоваващите профилът му да се докладва бе някогашният вътрешен министър на Иван Костов - Богомил Бонев. Самият г-н Бонев не обясни защо насърчава хората да вършат неправомерни неща, но пък и нито една медия не го попита. Почти веднага след като бе възстановен, профилът на Борисов отново бе атакуван със сигнали, което доведе до повторното му блокиране.