Артритът е заболяване, свързано с възпаление на ставите. Най-често той е хроничен. Среща се в различни форми. Най-много хора страдат от остеоартрит - дегенеративно заболяване. Среща се при по-възрастните хора. В далеч по-ранни години обаче може да се появи ревматоидният артрит. Той протича тежко, като засяга не само ставите на пръстите на ръцете, китките, бедрата, коленете и краката, но също и мускулите, сухожилията и други тъкани на тялото.
Ревматоидният артрит се развива постепенно. В продължение на няколко месеца тялото е измъчвано от постоянна болка и скованост в една или повече стави. В крайния стадий на болестта вече е засегнато цялото тяло. Много често ревматоидният артрит е придружен от вторични заболявания като анемия, колит, запек, деформация на ръцете и крака. Болестта се дължи на възпаление на лигавицата на ставите - съпроводен е с подпухналост и в крайна сметка води до усложнения. Причината може да е в хормонални нарушения, физически и емоционален стрес, инфекция, силен страх, шок и нараняване. Семейната генетична предразположеност също може да бъде доведе до появата на това заболяване.
Изследователи в лондонска болница открили, че хора с ревматоиден артрит получават първия пристъп на болестта след голямо премеждие в живота като загуба на близък човек, развод или загубване на работа. Като търсят възможен психосоматичен фактор за ревматоидния артрит, изследователите установяват, че пациентите често произхождат от фамилии, където майката е била тиранична фигура.
По-нататъшни наблюдения установили, че често пациенти, страдащи от ревматоиден артрит, са били в отношения със силни и доминиращи партньори. Имало е много неща в живота, които те по различно време са искали да направят, но винаги чувствали спънка от страна на партньора си. Някак символично артритът, който втвърдява ставите и ограничава движението, е препятствал и напредъка, който са искали да постигнат. В резултат те са по-склонни да обвиняват болестта, отколкото своите партньори за потискане на личните им стремежи. Оказало се, че свръхсилните партньори имат принос и за друг сериозен проблем - паркинсоновата болест. Изглежда често силното чувство за страх действа като ускоряващ за болестта фактор. Наблюдавани са и други зависимости между емоционалните преживявания и различните заболявания. Например връзката между потиснатия гняв и алергиите.