Израелските сили за отбрана ЦАХАЛ съобщиха в събота, че са поели контрол върху 11 военни поста в Ивицата Газа от началото на сухопътната кампания, съобщи ДПА.

Войната в Ивицата Газа започна, след като на 7 октомври ислямистката групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз (ЕС), реализира най-мащабната си атака срещу Израел досега. В отговор Израел обяви война на Хамас и започна пълномащабна офанзива над Ивицата Газа. Хиляди хора загинаха от двете страни.

ЦАХАЛ съобщи също, че през изминалата нощ е поразила тунели и заподозрени терористи в Ивицата Газа, а късно вечерта израелският флот е атакувал оръжейни складове на Хамас.

Ракетният огън откъм Газа срещу Южен Израел също продължава. В погранични селища близо до Газа звучат сирени за тревога.

По-рано в петък френският президент Еманюел Макрон призова Израел да прекрати бомбардировките в Ивицата Газа. Израелският му колега Бенямин Нетаняху отхвърли искането, като каза, че Хамас носи "отговорността за всяка вреда, нанесена на цивилни".

Това се случи, след като по-рано през октомври редица западни сили, включително Франция, САЩ и Великобритания, изразиха подкрепа за Израел след нападението на Хамас. На 24 октомври Макрон предложи международната коалиция, която се бори срещу ислямистката организация "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, да се включи и в борбата срещу паравоенната групировка Хамас.

Конфликтът между израелци и палестинци съществува от десетилетия, като насилието периодично ескалира. Настоящата война е породена от най-мащабното нападение на Хамас срещу Израел, извършено от създаването на групировката в края на 80-те.