Иван Евстатиев като кмет на Стрелча, издигнат от БСП

Бившият кмет на Стрелча и Пазарджик Иван Евстатиев от петък вечерта е в ареста. 57-годишният юрист бе обвинен за секс с непълнолетно лице. По неофициални данни миналия петък в ранния следобед Евстатиев поканил 16-годишното момиче, чиито родители познавал (майката му била секретарка по време на кметския му мандат), на разговор в големия хотел на центъра, където държал стая. Двамата се усамотили и започнали да се черпят с алкохол. Според пазарджишкия всекидневник „Знаме", който цитира свои източници от разследването, момичето изпило около 300 грама твърд алкохол, Евстатиев също се почерпил солидно. В стаята били само двамата и той се възползвал сексуално от гостенката си. Тя не се съпротивлявала, защото била пияна (за това имало доказателства, включително и по иззетия от разследващите малко по-късно чаршаф - биологичната експертиза обаче ще докаже с категоричност чия е семенната течност, но това ще стане до две седмици). Междувременно привечер родителите алармирали полицията, че дъщеря им не се е прибрала от училище. Когато минути по-късно детето им се върнало във видимо неадекватен вид, родителите й се усъмнили, че е станала жертва на сексуално насилие и отново потърсили МВР, този път със сигнал за изнасилване. Пред полицаите момичето признало, че не е можело да оказва съпротива. Отишла в хотела, защото познавала кмета покрай майка си и му имала доверие. Бившият кмет също не отрекъл за сексуалния акт, но настоявал, че сексът бил доброволен и че не бил оказвал нито физическо, нито психологическо въздействие върху непълнолетната.

Според полицейския шеф в Пазарджик Мирослав Стоянов момичето е

тествано за употреба на наркотични или упойващи вещества, като пробата е отрицателна.

Жителите на Стрелча са настръхнали и няколко вечери поред излизаха на протест пред общината, а опасенията им са, че разследването ще бъде потулено. Родителите на момичето пък обявиха, че са удовлетворени от работата на полицията и не се опасяват, че има опасност да се укрият доказателства.

Това не е първият сексскандал, в който се забърква Евстатиев. През 2004-та, докато бе кмет на Пазарджик, непълнолетна проститутка даде показания пред съдия, че тя и нейни колежки са обслужвали служители на кметската администрация в Пазарджик, докато там гостувала беларуска делегация. По думите им кметът бил поръчал проститутките, които били от контингента на местния сутеньор Киро Лозенеца, а след това платил за услугите им. Тогава Иван Евстатиев отрече и се закле в паметта на баща си, че това са долни лъжи. Впоследствие повечето от свидетелките се отказаха от показанията си.