Apple най-вероятно няма да разбере как точно ФБР е успяло да преодолее защитите на iPhone 5c, заради които бюрото водеше съдебно дело срещу компанията. Причината е, че то не притежава правата върху метода, а е просто клиент на трети лица, които са го разработили.

ФБР искаше от Apple съдействие за разбиването на защитите на iPhone 5c, собственост на един от нападателите в клиника в Сан Бернардино през декември миналата година. Компанията отказа с мотива, че вече е направила всичко по силите си и е против умишлено отслабване на сигурността на продуктите си. В крайна сметка ФБР откри начин без помощта на Apple и се отказа от делото срещу компанията, с което искаше да я накара да съдейства.

Методът е дело на компания, която остава неизвестна. Публикации в медиите си противоречат за коя точно компания става дума. Тя сама се е свързала с ФБР и е предложила своя метод. Тъй като бюрото е просто ползвател, то няма право да разкрива метода пред трети лица дори и това да е Apple, която има законова привилегия, както всички компании, да получава информация от институциите, когато това засяга сигурността на продуктите и услугите й.

Всичко зависи от решението на авторите на метода дали да се съгласят да го разкрият пред компанията. Тя обаче дори не е американска. Освен това ФБР няма цялата информация за метода, коментират източниците на агенцията.

Въпреки това спорът между ФБР и Apple е далеч от приключил. В Ню Йорк предстои друго дело, в което бюрото иска съдействие от компанията за отключването на iPhone 5s, който е бил на наркодилър.