Преди да се запозная с американските автомобили, представата ми за тях беше, че едва ли не са най-готините. Мислех си, че, тъй като ги няма много из тария континент, то те може би са наистина ценни. Обожавах ги направо - да си призная. Имат много мускулест дизайн, екзотично изглеждащи и до този момент ги бях виждал по филмите и в интернет. Всичко стана на пух и прах, когато пристигнах в САЩ за 1-ви път през 2011 г. Работих като вале и, честно казано, няма автомобил, който да не съм карал поне 5 пъти (визирам масово произвежданите).

Американските коли са - подчертавам дебело - боклуци. Евтино сглобени от най-евтините и долнопробни пластмаси, горящи много от слабия им бензин. Зад грубата дума „боклуци" подлагам личен опит с много US автомобили. В момента например се подвизавам с Lincoln Towncar, произведен през 2011 година. Това нищо е последният напън на старата американска школа автомобили да се прероди в модерния автомобилен свят уж да се конкурират срещу японски и европейки марки, но уви. С други думи, опитват се да обуят 80-годишна бабичка в бельото на млада компаньонка.

При шофиране в оптимални условия поведението на колата се усеща, все едно карам голям кренвирш - наденица на колела, която се усуква безконтролно. Но за Towncar-a ще довърша после. При направата на който и да е нов що-годе добър американски автомобил (пресен пример е Ford Fusion, Ford Focus, Chrysler 300C) е включено ноу-хау от Европа (примерно Италия) и в някои случаи Япония. В смисъл че до 50-те години на ХХ ек американските автомобили са доста добри за времето си, но повечето са били типични лодки с меко окачване, което се люлее 2 дни след като спрете. Повратна точка е първото поколение Chevrolet Corvette, както и Ford Mustang. Хората са искали достоен съперник на европейските екзотики по онова време.

Да довърша - американските марки нямат ДНК-то да правят по-компактни и много ефикасни автомобили. И сега изведнъж се събуждат сутринта с мисълта: „Хайде да направим европейски тип автомобил и да кажем, че е „Американ инженеринг".  И хоп, готово - роди се новата Impala. Резултатът е голямо копиране на концепции и идеи от външния свят. И как чак в началото на ХХІ век се досетиха да правят икономични двигатели, загърбвайки всякакви традиции! Това показва, че досега са вървели по грешния път. Или поне спрямо Стария континент, що се отнася до пестенето на природния ресурс нефт.

Да се върна на скучния Lincoln - въпросната машина има много тънки и нешумоизолиращи прозорци, през които всяко бръмване отвън пристига експресно в купето. Вратите се отварят с дръжки, проектирани през 90-те, и се затварят със звук на ужасена ламарина. Интериорът и седалките са от най-изкуствената кожа, която може да се сложи върху най-гадния дунапрен. Те са с огромни размери, поемащи туловищата на добре охранените представители на нашия вид. Другото нещо, което мога да видя, но не мога да пипна, е километражът, скрит зад пластмаса от китайска играчка за деца. Представлява тънък пластмасов шаблон, от който има 2-3 дупки за стрелките, които да мърдат понякога, и зелена лампа да им свети. Компактдискът е сериен, но няма mp3. Забележителното е, че има вход за аудиокасетка, на която бабичките си слушат фокстрота. Умно.

Вътрешните дръжки на вратите са от куфар (буквално), а капакът на багажника е парче необлицована с мек материал ламарина, която скърца ужасно силно и много напомня багажниците на соцвозилата (примерно ,,Волга"). Въобще никаква добра инженерна мисъл, вложена в нова кола.

Някак си на снимка колата изглежда е ОК, но на практика физическият контакт с нея доказва обратното. По размери е в класа на луксозните флагмани и се предполага да е на нивото на конкурентите - S Class, A8, Lexus LS, 7 series, Phaeton. Затова смея да твърдя смело, че ако ,,западняшките" коли са наистина добри, то това са европейските коли, а не американските (Британия, Германия и, разбира се, Италия). Масъл карите са култови заради дизайна си и това, че ги няма никъде другаде поради простата причина, че не пасват на нито една страна (освен Австралия). Нито по пътищата, нито на бензиностанцията.

Ако подхвана въпроса за колите на General Motors, то положението също не е розово. 90% от нещата, които те произвеждат, в това число и Corvette, са всъщност пластмасови коли със стоманено шаси. Големите им всъдеходи Chevy Tahoe, Suburban, Cadillac Escalade представляват голяма куха машина, изградена от много нискокачествени материали. Ако има поне един несъгласен, моля нека се свърже с мен, за да ми покаже кое и къде точно е иновативното. Алуминий, карбон, естествена кожа не се срещат никак често. Затова се продават евтино и много хора ги купуват, неосъзнавайки, че те провалят бизнеса на премиум производителите и ги принуждават малко или много да занижат и тяхното качество и цена, за да може все пак да останат в бизнеса.

Немската света троица - Mercedes, BMW, Audi, си произвеждат много от автомобилите в заводи в САЩ и Mексико с по-нискокачествени неща, за да имат примамлива цена. Дори и японските премиум автомобили Lexus, Infiniti имат плантации тук. Парите са в основата на всичко това и - повярвайте ми - няма да е далеч денят, в който 99% от всички нови автомобили ще са с взаимозаменяеми компоненти, а само свръхбогатите ще си позволяват традиционните технологии на производство на автомобили. За да го кажа по разбираем начин, ще ви дам пример с нещото, което всеки от нас неизменно използва - храната. Аналогията е ,,Макдоналдс" и гнусната им бърза храна, от която се умира, а в обратния ъгъл добър ресторант с изцяло натурално меню. Всичко, което е масово произвеждано и уж по-евтино, се оказва много по-лошо. Затова, ако можете, избягвайте да си купувате нови и евтини коли.