Федералният съд в Арканзас отреди 22 години зад решетките за Уичтендал, който открадна повече от 1 милион долара. Измамите му започват в България през 1999 г., когато американецът открива фирмата "New Vision Technologies". По това време той е женен за българка на име Десислава Сапунджиева, която по-късно става ключов свидетел по делото срещу него.

Въпреки че фирмата е открита законно в София, тя никога не е притежавала лиценз да разпространява продукти на Аmway. Компанията, която отскоро има официално представителство в България, произвежда козметика и почистващи препарати в Съединените щати. Това било и примамливото предложение на Уичтендал към българите в края на 90-те.  Тогава той вземал по 300 лева, за да ги направи "дистрибутори" на продукти, изпратени от негови приятели през граница. Веднъж хванали се на въдицата обаче, те никога не виждали парите си обратно, нито повторна възможност за продажба на продуктите. Освен лесната печалба от разпространение на така желаните американски стоки Уичтендал залъгвал българите, че част от печалбата му ще бъдат използвани за домове за сираци.

Не след дълго схемата в България се изчерпва и той се връща обратно в Щатите, за да продължи с още по-голяма измама.

Според документите по съдебното дело американецът първоначално живял във Флорида, но по-късно се преместил в Арканзас. Там той заедно със съучастничката си Даян Стюарт убеждавал стотици хора, които живеят в Щатите, да инвестират в "New Vision Technology", която имала "големи перспективи за развитие" в България. Уебсайтът на фалшивата фирма съществува и до ден днешен. В него са посочени няколко български имена на ръководни позиции, придружени със снимки. Според обвинението обаче нито един от така наречените работници във фирмата не е свидетелствал за фактическа дейност. Събраните инвестиционни вноски Уичтендал изпращал до множество банкови сметки, а по-късно използвал за лични разходи. Сред тях са погасяването на жилищен заем и автомобил „Кадилак Ескалейт". Не е ясно колко голяма е ролята на Даян Стюарт в порочната измама. През всички тези години обаче Алън Уичтендал успява да заблуди толкова много хора, като разполага само с няколко разписки от България и промоционален видеоклип, сниман през 1999-а. В него той "преговаря" с група български "инвеститори". Учудващо в случая е, че измамата е разкрита две десетилетия по-късно, оставяйки стотици измамени хора. Много от свидетелите по делото са българи - не е ясно дали те живеят в България или в Съединените щати.  Едно обаче е ясно - обещанията за лесна печалба са донесли милиони само на един.