Ако постоянно сте на диета и все не можете да свалите тези няколко дразнещи килограма, то помислете си какво пиете. Ново проучване смята, че алкохолът, а не шоколадът, е причината да се проваляте, когато сте на специален хранителен режим, целящ отслабване. Осем мъже и жени, които са се опитвали да намалят теглото си, са получили мобилен телефон, в който да си водят дневник какво ги изкушава всеки ден да провалят диетата си. Те са били помолени да запишат как се чувстват през цялото време и кога не са устоявали на изкушението и са хапвали/пийвали нещо „забранено“.
Участниците са имали желание да провалят диетата си средно около 11 пъти седмично и в половината случаи са се поддавали на изкушението. Най-трудно им е било да се удържат да не посягат към калоричните и нездравословни продукти, когато са били стресирани или прегладнели. Изненадващо и двата пола са залитали към алкохола в подобни моменти, а не към шоколада и други сладки неща. Според Хедър Маккий от университета в Бирмингам причината е, че хората подценяват калориите в питиетата.
Важно е да се знае, че две големи чаши бяло вино например са около една пета от дневния калориен прием на една жена. Д-р Маккий споделя още, че алкохолът е най-изкушаващ вечерта, а не сутрин или следобед. Тогава имаме най-малко воля, защото вече сме уморени от случилото се през деня. Фамилиарната и уютна обстановка у дома също помага да се поддадем на изкушението.
Проучването на Маккий обяснява, че сме по-податливи да нарушим диетата си и да посегнем към нездравословните храни, когато сме в компания. Това е така, защото подсъзнателно смятаме, че можем и ние да ядем това, което консумират приятелите ни. Разсейващият фактор да си сред шумна компания често може да ни накара неусетно и да преядем.