„По едно време исках да съм пилот във „Формула 1“, а ето, сега създавам коли, които са за пилоти – смее се Алекс. – И в най-смелите си мечти не съм се виждал като дизайнер на колите, по които се захласвах като малък.“

От 10 години в Отдела за специални поръчки MSO на McLaren един от водещите дизайнери е българин – Александър, или Алекс Алексиев. Вече е главен дизайнер в MSO. Негова гениална разработка е една от най-бързите коли в света – хиперавтомобилът Speedtail, достоен наследник на F1.

Негова е и Solus GT – кола, която Алекс първоначално разработва за видео играта на Sony – Gran Turismo, но хората толкова много я харесват, че от McLaren решават да я конструират и като кола за писти.

В портфолиото на световноизвестния автомобилен дизайнер Алекс Алексиев влизат и разработки като 720S, 650S Can Am, 688HS, P1 GTR Beco... Наред е нов проект с космически параметри, за който Алекс засега запазва пълно мълчание...

„Като малък много обичах да рисувам

в клас, вкъщи, навсякъде. Къщи, животни, лодки, самолети... всякакви неща, от което учителките не бяха много щастливи“, шегува се роденият в София и израсъл в „Обеля“ Александър. На 8 години се увлича по колите и събира всякакви модели. Деветгодишен, той вече е в Съединените щати, където родителите му емигрират през 1996 г.

Живеят във Флорида. Там Алекс се захласва по тв поредицата Overhaulin („Основен ремонт“) на автомобилния дизайнер Чип Фуз. Гледа и други подобни програми. Поглъща с любопитство кадрите как дават нов живот на старите коли, като сменят дизайна, бронята, интериора, екстериора. „Автомобилен дизайнер – ето, това е!“, казва си Алекс.


Той научава, че в Щатите има две висши училища, където се учи автомобилен дизайн. Чип Фуз е завършил едно от най-престижните училища за такъв дизайн – колежа по изкуства Art Center College of Design в Пасадина, Калифорния.

„Другата възможност беше в Детройт, но имаше много причини да ме тегли към Калифорния. От колежа бяха излезли много дизайнери, които работеха в индустрията и учеха студентите. Избрах Калифорния и заради слънцето и плажовете“, споделя Алекс.

На 18 години той прекосява Щатите – 3,000 мили от Флорида до Калифорния, за да

учи по мечтаната специалност

Записва се в подготвителната програма. Представя скиците си – минипроекти, как би изглеждала колата на бъдещето през 2050-а например.


„Минипроектите са много важни, те показват на професионалистите как мислиш, какви идеи имаш и дали можеш да рисуваш, защото рисунките са тези, които продават идеята“, коментира Алекс. Много цени факта, че през 8-те семестъра, или близо 4-те години, е бил на стаж в Калифорния, в Минесота, в БМВ, в „Тойота“.

Той завършва с отличие колежа в Пасадина през декември 2012 г. „Бях много щастлив, че на завършването дойдоха и баба ми, и дядо ми от България“, казва той. Показва последните си 3 – 4 проекта – макети на моделите 1:4 или 1:5, които се разглеждат от представители на големите автомобилни компании в света.

Алекс е един от двамата студенти, поканени от директора на програмата в колежа, в Бевърли Хилс, на ревю на кола на McLaren – само за специални клиенти. „Знаех, че там ще бъде главният дизайнер на McLaren тогава, Франк Стефансон. Беше 6 часа следобед, имаше огромно задръстване и колегата ми състудент явно се беше отказал. Аз обаче се качих в колата и карах като луд, защото такива неща не се случват всеки ден“, смее се Алекс.

„С Франк се бяхме виждали преди, имаше особен сантимент към България, защото приятелката му беше българка. Каза ми да му пратя портфолиото си, обаче аз бях готов, носех го на флашка и му го дадох, а той се изненада колко съм организиран. По-късно се чухме и ми предложи да отида през лятото на 2013-а на пробен период като дизайнер.

Преместих се с един голям куфар в Лондон

и оттогава не съм си тръгвал, вече 10 години съм там“, разказва той.


Дизайнът на една кола започва от най-обикновени скици върху хартия с молив или маркер, обяснява Алекс. После скиците се вкарват в компютър и се правят дигитални скици на фотошоп. Променят се така, че формата да е все по-аеродинамична, за все по-бързо ускорение. После идват инженерите, които понякога казват: „Това е невъзможно да се направи“. „Имаме и конфликти с техническия екип, а аз трябва да защитя идеите си по възможно най-добрия начин“, казва Алекс.

В McLaren първият му проект е за интериора на модела 720S, след което го назначават и за постоянно. Включват го в MSO – отдела за специални поръчки и работи по няколко лимитирани серии като 688 HS.

По легендата Speedtail работи 2 години,

до октомври 2018-а, когато показват хиперавтомобила на света. За вдъхновение им служи F1. Speedtail означава „бърза опашка“, целият дизайн е по-дълъг, 5137 мм. Идеята е въздухът върху и под колата да се събере заедно към задната част и да направи колата много по-аеродинамична.


Speedtail вдига над 400 км/ч. Задвижването е хибридно с общо 1,050 конски сили. Има най-бързото ускорение до 300 км/ч – за секунди, като то е с 2 секунди по-бързо от това на спортната кола P1. Развива и по-висока скорост от P1, но създателите са поставили ограничение до 400 км, защото... все още не са построени нито толкова дълги улици, нито такива шосета, за да се разгърне цялата мощ на колата.


Разположението на седалките – три, като шофьорската е в средата, е както при F1. Speedtail не е много за писти, особено за завои, повече е за ускорение по права линия. Иначе клиентите си я карат и във всекидневието, обяснява Алекс.

Създадена е в лимитирана серия от 106 броя, като оригиналния F1. А цената й е $2,5 млн. И тъй като всеки клиент е пожелал неговата кола да се персонифицира, било то с боя или с различни части, цената се качва с до $380 хиляди над оригиналната.


„За мен Speedtail беше много специален проект – вълнува се Алекс. – Като дете винаги в стаята си имах плакат от F1. Кой би могъл дори само да мечтае, че преди да е навършил 30 ще работи по наследника на F1 – Speedtail...“

След този голям връх какво предстои пред Алекс – небе? Не и за амбициозния българин. Още в началото на работата по Speedtail през 2016-а, от Sony го питат дали би направил дизайн за вълшебната кола за 2030-а. Кола, в която да вложат цялата наука за аеродинамика, двигатели, за тяхната Gran Turismo – най-голямата състезателна игра в света.

Алекс работи успоредно по двата дизайна, а този за Gran Turismo завършва светкавично – за около 6 – 7 седмици, за разлика от другите проекти, които продължават до 2 години. Колата на Gran Turismo излиза в началото на 2017-а.

Проектът е особено скъп на Алекс, защото в него няма никакви рестрикции, ограничения и може да развихри фантазията си, да направи неща, които в действителност не може да станат.

Когато колата излиза обаче, хората толкова много я харесват, че в McLaren непрекъснато постъпват запитвания дали ще бъде създадена такава и за реалния живот. „През 2022-ра, през август, в Пебъл Бийч, Калифорния, на шоу показахме колата, предназначена за реалния живот – Solus GT. Бяхме първата компания, която от кола за видео игра прави истинска такава. Това ме изстреля на... Луната! Такива фантастични неща не се случват никога!“, вълнува се Алекс.

Solus GT е само в 25 броя

и е само за писти, не е за шофиране по улиците. „Някои клиенти имат собствени писти“, казва Алекс. Футуристичен дизайн, един шофьор в средата, стъкло във вид на балон, като самолет е, обяснява той.

След завършването на Speedtail той работи като главен дизайнер и на модела Sabre (от име на меч). „Беше уникален проект, в още по-малко бройки – само 15 коли за Щатите, и само в един маркет, никъде другаде“, казва Алекс. Всяка от тези 15 коли е уникална – чрез боята или частите. Струва около $5,800 млн.

Днес той работи по нов суперпроект, за който запазва пълно мълчание, поне за следващата година и половина, но пак ще е хиперавтомобил.


Живее близо до Лондон и до офиса на McLaren в Уокинг, Съри. Има приятелка. „За деца все още съм младеж“, смее се Алекс. Харесва му, че е близо до България, ходи си два пъти годишно. Интересува се от историята и архитектурата и обикаля места като Валенсия, Майорка, Санторини.

„Дали съм успял? По-скоро съм щастлив, че работя това, за което като дете дори не смеех и да помисля – казва той. – Все още се чудя на късмета си как човек, мечтал като малък дори само да види писти, сега прави хиперавтомобили. Стискам палци само да сме живи и здрави.“