България ще получи отстъпка от САЩ по договора за вторите осем F-16 блок 70. Тя ще е 24,4 млн. долара, колкото са разходите за управляемите ракети AIM 9X Block II към тях, съобщава "24 часа".

Офертата на САЩ обаче ще важи

до 15 декември и за да останат тези условия, дотогава новият парламент ще трябва да одобри проекта за инвестиционен разход. След това цените е твърде възможно да се променят заради инфлацията и поскъпването на военната техника. Първоначално американците бяха дали срок до 1 ноември, но заради липсата на действащ парламент военните поискаха отсрочка. За отстъпката по втория договор преговаряше още бившият министър на отбраната Драгомир Заков. Той използва претекста, че САЩ са забавили доставката на първите осем F-16 и трябва да ни компенсират. Те пък се съгласили да поемат цената на ракетите и това е заявено на 2 септември, става ясно от проекта за инвестиционен разход и мотивите към него, който служебното правителство одобри и публикува.

Покупката на вотрата осмица

американски изтребители F-16 block 70 е спешна, пишат военните в мотивите си. Причините ВВС да бързат с покупката на допълнителните самолети са две. Първата е опитите на Русия да овладее региона на Черно море. “Средата на сигурност особено се усложни, след като Руската федерация започна война срещу Украйна и възникна реален риск от разширяване на войната на територии на държави - членки на НАТО. "Откроява се тенденция за противопоставянето между водещите глобални и регионални сили, които все по-често ще използват военния инструмент като компонент за реализиране на своите стратегии. Конфликтите ще се водят едновременно в няколко или във всички области на операциите - по суша, вода, въздух, в Космоса и в киберпространството”, мотивират се военните в документите, които трябва да бъдат одобрени и от новите депутати. Втората причина е, че при забавяне на поръчката може да бъдат направени модификации по изтребителите от страна на производителя. Това ще доведе до проблеми в снабдяването с резервни части, тъй като реално България ще разполага с две разновидности на F-16.