Не сълзи, а танци за Мандела

,,Научих, че смелостта не е липсата на страх, а способността да побеждаваш", обичаше да казва Нелсън Мандела. Миналия четвъртък вечер символът на борбата срещу апартейда бе победен от смъртта. Почина в дома си в Йоханесбург на 95 г. Новината бе съобщена от президента на Южна Африка Джейкъб Зума. ,,Нацията изгуби своя велик син", каза той в телевизионно изявление и добави, че Мандела си е отишъл в покой. Минути след това хиляди южноафриканци изпълниха улиците на големите градове и с песни, танци, молитви и сълзи изразиха чувствата си.

Десетки световни лидери изпратиха съболезнования, като не пестяха думи на възхищение към достойния живот на една от най-бележитите личности на съвременността, която преобрази родината си. Шефът на ООН Бан Ки Мун го нарече ,,вдъхновение за целия свят". Барак Обама - първият чернокож президент на САЩ, нареди знамената да бъдат спуснати за четири дни. Той бе ,,дълбоко добър" човек, който взе историята в свои ръце и огъна арката на моралната вселена към справедливост", каза Обама. Далай Лама не скри, че тъгува за близък приятел, а кралица Елизабет Втора обяви, че е дълбоко опечалена. ,,Видяхме у него това, което търсим в себе си", заяви в обръщението си Зума. ,,Скъпи южноафриканци, той ни обедини и обединени ще се простим с него. Винаги ще те обичаме, Мадиба", завърши президентът, използвайки племенното име на Мандела.

Тъжната новина заварила дъщеря му Зиндзи в Лондон в момент, когато заедно с принц Уилям и херцогинята на Кеймбридж Катрин гледали биографичния филм: ,,Мандела: дългият път към свободата". Служители дискретно съобщили вестта на британските кралски особи малко преди края на лентата. По улиците на южноафриканските градове бели и чернокожи се прегръщаха и плачеха. Мнозина будуваха със свещи цяла нощ пред дома на кумира си. Голяма част от хората обаче отдадоха почитта си с танци, като пееха: ,,Мандела, няма друг като него." Някои надуваха вувузели, за да напомнят за последното световно първенство по футбол, чийто финал се игра на стадиона, носещ името му. Жени изпълняваха стари напеви от епохата на борбата срещу апартейда, облечени в жълто и зелено - цветовете на Африканския национален конгрес.

Обвито в националното знаме, тялото на южноафриканския лидер бе отнесено във военната болница в Претория. В понеделник близо 100,000 души се събраха на траурна служба на стадиона в Йоханесбург. След това в Претория тялото бе изложено за тридневно поклонение. После ще отпътува за Куну - селото, където Мандела е израснал и където са погребани три от децата му. Неговото желание било също да почива там.

След 10-дневен траур погребението с държавни почести, насрочено за 15 декември, се очаква да е едно от най-грандиозните, които Африка, а вероятно и светът е виждал. Барак Обама с цялото си семейство и всички бивши президенти на САЩ ще бъдат на него, както и много знаменитости като Опра Уинфри и Боно, с които Мандела бе близък.

В последните месеци здравето на Мандела се влоши рязко. На 8 юни той влезе в болница в Претория - за четвърти път от половин година насам - заради инфекция на белите дробове. Тогава на няколко пъти плъзваха слухове, че бившият президент е починал. Най-голямата му дъщеря критикуваше ,,лешоядите" от чуждестранните медии и социалните мрежи, че разпространяват невярна информация. През лятото южноафриканците обаче постепенно приеха мисълта, че любимият им лидер няма вечно да е с тях. Все пак Мандела се възстанови. След като беше изписан от болницата, президентството на Южна Африка непрекъснато повтаряше, че състоянието му е критично, но стабилно.

Мандела изкара само един мандат като президент, а през 2004 г. почти напълно се изолира от обществения живот. За последен път кадри с Мандела бяха показани през април от държавната телевизия в репортаж от посещението в дома му на президента Зума. Тогава властите заявиха, че той е в добро здраве, но в записа се видя отслабнал старец, седящ безизразно и безжизнено в креслото.

Кой е Мандела

Мандела е роден на 18 юли 1918 г. в село Мвезо, но израства в Куну. Истинското му име е Ролихлахла Балибунга Мандела. Правнук е на великия вожд на племето тембу Нгуленгкука. Баща му - съветник на вожда Джонгинтаба Далиндебо, имал 4 съпруги и 13 деца. Умира, когато момчето е на 9 г., и Мандела е осиновен от вожда. Името Нелсън му дава учителят в местното училище, викат му и Мадиба, което идва от родовото му име.

1944 г. - създава младежка лига на Африканския национален конгрес с Оливър Тамбо и Уолтър Сисулу.

1952 г. - основава първата в Южна Африка адвокатска кантора, в която работят чернокожи.

1960 г. - в Шарпвил е извършено клането на чернокожи протестиращи от полицията. Мандела минава в нелегалност.

1962 г. - напуска тайно страната за военно обучение в Мароко и Етиопия. Връща се в Южна Африка, заловен е и е осъден на 5 г. затвор.

1963 г. - срещу него са повдигнати обвинения за конспирация и саботаж, докато излежава присъдата си.

На 12 юни 1964 г. с още 7 души е осъден на доживотен затвор на Робин Айлънд, до Кейптаун. Речта, която произнася на делото, става програмна за борбата му срещу апартейда.

2 февруари 1990 г. - последният бял президент на ЮАР Фредерик де Клерк вдига забраната върху Африканския национален конгрес.

11 февруари 1990 г. - Мандела е освободен от затвора, където е лежал 27 г.

Октомври 1993 г. - печели Нобелова награда за мир с Де Клерк.

На 10 май 1994 г. встъпва в длъжност като първия чернокож президент на страната.

През 1999 г. се оттегля и предава властта на Табо Мбеки.

2005 г. - обявява, че синът му Макгато Мандела е починал от СПИН на 54 г. Друг негов син загива в катастрофа през 1969 г.

2008 г. - Конгресът на САЩ премахва регистрацията му като терорист от националната база данни. Тогава е на 89 г.

Мандела е известен като голям боксьор. В затвора играе във футболен отбор. На него физици нарекоха елементарна частица, а биолози - вид кълвач.

Нелсън Мандела е имал бурен любовен живот на младини, но три жени успяват да задържат задълго сърцето му. И трите стават негови съпруги. Като младеж Мандела бяга в Йоханесбург, за да се отърве от уреден от племенните вождове брак. С първата си жена Евелин той сключва брак през 1944 г. Раждат им се 4 деца, едното от които умира на едва 9 месеца. Скоро отношенията в семейството се изострят заради навлизането на Мандела в нелегалната борба. Развеждат се през 1958 г.

Уини идва в живота на южноафриканския политик в началото на втория процес за предателство срещу него, който го изпраща за 27 г. в затвора. Мандела е арестуван малко след сватбата им през 1958 г. Двете им дъщери пък се раждат, преди бащата да попадне в килията за почти 3 десетилетия. През 1990 г. тя държи ръката на мъжа си при излизането от затвора, но всъщност има любовник. Разделят се през 1992 г.

На 80 г. Мандела се жени за 3-ти път за Граса Машел, вдовица на президента на Мозамбик Самора Машел. Така Граса единствена в света е била първа дама на две държави.