сн. ,,Труд”

Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) отказа да предостави на Министерството на правосъдието близо 2,000 преписки на чужденци, кандидати за гражданство, на които е издала удостоверения за български произход. С въпросните бележки чужденците получават гражданство по облекчена процедура. Ведомството, оглавявано от Зинаида Златанова, е поискало доказателствата за произход, които се съдържат в преписките. Причината - има случаи на стотици косовари, които кандидатстват, а не знаят и дума български, нямали и нищо българско в имената си. Подозренията са, че вероятно са си платили, за да бъдат уредени с български паспорт, който им отваря границите на Европейския съюз.

Наскоро Дойче Веле съобщи, че цената за удостоверението за произход, издавано от ДАБЧ, е 1,000 евро. Подалият оставка шеф на агенцията Росен Иванов отрече тази информация. Вместо да разсее подобни съмнения и да докаже, че агенцията си е вършила работата перфектно, и.д. председател на ДАБЧ Йордан Янев отказва да даде преписките на Министерството на правосъдието с аргумента, че те са лични и дори чувствителни данни, които не могат да се предоставят на трети лица.

Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) обаче реши, че информацията трябва да бъде предоставена на правосъдното министерство, за да бъде сигурно ведомството, че наистина предлага за гражданство по натурализация хора от български произход. Становището на пазителите на ЕГН ще бъде изпратено на ДАБЧ и в министерството до няколко дни.

За да докаже принадлежност, кандидатът трябва да има акт за раждане или кръщелно, в което е записано, че е българин, или да докаже, че има роднини по възходяща линия с наши корени. Тъй като в част от преписките може да няма такива доказателства, ДАБЧ е поръчала спешно на известен наш историк изготвянето на справка, че в Косово има българско малцинство. Това наистина е така, но по исторически справки не могат да се решават конкретни случаи, контрират експерти.

Ако се окаже, че ДАБЧ е издавала удостоверения за български произход без доказателства, най-вероятно ще бъде сезирана и прокуратурата. Въпреки многото твърдения през годините, че български паспорт се купува, досега това не е доказано.