Сидеров, заснет от български дипломат по шушони на плажа в Куба. ,,Ходих там, за да изследвам колониализма”, обясни той

Когато Волен Сидеров се даде в ръцете на Ахмед Доган, който без съмнение е истинският управител на днешната българска власт, би трябвало да е съзнавал какво върши. Да станеш ортак със синовете и дъщерите на някогашната комунистическа върхушка, които днес са в челните редици на БСП и които в най-честия случай (като например Сергей Станишев) са учили в Москва как да вършат диверсии и шпионски интриги, е прекалено опасна работа. Но да се съюзиш с ДПС е вече въпрос на ДС-инстинкт. Няма друга политическа партия в България, която хем да се управлява феодално, хем да е поставила в ръководството си кажи-речи само агенти на комунистическите тайни служби. Какво може да е очаквал Волен от една такава тлака? Най-вероятно пари. Но един умен политик би трябвало да е имал едно на ум, че след парите ще получи и от другото.

Волен бе нужен на БСП и ДПС в най-трудния момент - когато опозицията бе монолитна, а управляващите трябваше да приемат ударно това и онова, с което да укрепят властта си. Той обаче изглежда си повярва, че персоната му ще е ценна задълго, защото отслаби бдителността си и накрая се остави да го изпързалят. От месеци цяла България е буквално застлана със скъпоплатени рекламни пана на Сидеров, ,,Атака" и телевизията му ,,Алфа", чиято стойност надхвърля в пъти и субсидиятя на партията му, и сумата от заплатите на цялата му парламентарна група. Редовните разходки до знайни и незнайни курорти добавят още хилядарки към сметката. Откъде, освен от Доган, могат да са тези пари в политик, който никога не е бил на власт и съответно няма лостове, с които да си ги набави. Липсата на разследвания за произхода им и странната разсеяност на иначе толкова стриктния към Цветан Цветанов и ГЕРБ главен прокурор Сотир Цацаров съвсем успаха Сидеров. Затова не е никак чудно, че тези дни той е като пате в калчища. Хем знае откъде му идват всичките проблеми, хем не може да посочи с пръст виновника Доган. Защото как да разкриеш истината за собствената си окаляност - ще рухне не просто мита за честния политик Сидеров, а изобщо националистическия ореол, който той така грижливо отглежда от създаването та ,,Атака" досега.

Скандалът със снимките от плажа в Куба, който взриви медиите в България в последната седмица обаче не е толкова интересен с главните действащи лица - Сидеров и младата му любовница-съпартийка Деница Гаджева, колкото с обслужващия персонал. Докато телевизии, радиа и вестници се надпреварваха да разпитват лидера на ,,Атака" какво е правил в Куба и с чии пари е отишъл там, никой (с едно-единствено изключение - Люба Кулезич) така и не зададе въпроса - А кой всъщност направи снимките от плажа?

Кой е фотографът?

Когато човек тръгне да разследва такъв казус винаги трябва да изхожда от позицията, че Куба не е държава, каквато е България, Швейцария или Италия. Там не може току-така да отскочиш, за да проследиш някого, без да бъдеш забелязан от едни съответни органи. Много преди да заснемеш обекта, който си решил да следиш, ако изобщо се докопаш до него, самият теб вече ще са те заснели, прошнуровали и прономеровали. Вероятно и поарестували. В Куба има диктатура, а всяка диктатура се крепи на секретните си служби. Затова всякакви твърдения, че снимките от плажа на Варадеро със Сидеров по бански били направени от случайно озовали се там българи са пълни глупости. Единствените хора, освен съпартийците на Волен от ,,Атака", които са били информирани за височайшата визита в Хавана, са били служителите в българското посолство в кубинската столица. Източник от Външно министерство разказа пред BG VOICE, че ден преди Сидеров да кацне в Куба, от посолството изрично са описали в ежедневния си доклад за пристигането му и хотелът, в който ще отседне. По принцип работата на българските дипломати в чужбина е съвсем друга - да информират МВнР за събитията в страната, където са изпратени и за отражението им върху българските интереси в съответния регион. Но откакто министър Кристиан Вигенин уволни с гръм и трясък посланика в Бразилия Чавдар Николов със смешния мотив, че не съобщил за предсрочното завръщане в родината на един затворник - наркотрафикант, всички BG дипломати по света са особено наплашени за постовете си. В Хавана дори двойно повече - преди да замине за Бразилия, г-н Николов бе посланик именно в Куба. Вярно е, че той е братовчед на бившия външен министър Николай Младенов и това донякъде е била и основната причина за уволнението му, но все пак страхът си е страх.

Затова и няколкото човека в амбасадата в Хавана са били готови да извършат чудеса, само и само да не ги обвинят, че не са съобщили и най-малката подробност за обиколките на Сидеров и любовница из Острова на свободата. В кубинската столица работят трима BG дипломати - посланичката Светла Стефанова, един консул и един търговски представител. Последните двама са с ранг Втори секретар.

Според източника ни от Външно, веднага след като посланик Стефанова е пратила доклада с данните за Сидеров, към хавана е било засилено указаниие да се проследи и по възможност запечата всяка крачка на лидера на ,,Атака". Единствените хора, които биха могли да изпълнят спокойно подобна заповед, без да се притесняват от проблеми с местните власти - и полицейски и агентурни, са споменатите трима българи, които имат дипломатически имунитет. Той ги брани от арести, съдебни дела и прочее проблеми в чуждата държава. Кой точно от тримата е заснел кадрите от плажа не е толкова важно. По-интересното е, че те са изпратени по дипломатическите канали на Външно. След което успешно влязоха в употреба. Г-н Вигенин може да изглежда млад и незрял, но това е само на пръв поглед. Дългите часове, прекарани в компанията на ментора Сергей Станишев, няма да са били напразни. Успешно изпълнената мисия ,,Сиидеров" го доказва.

Защо лидерът на ,,Атака" вече е ненужен

След като се стабилизираха във властта и поеха съответните икономически, търговски, митнически и вероятно контрабандни лостове, които всяка партия в България поема по традиция при изборна победа, ДПС и БСП се захванаха и с партийно инженерство. Ако погледнем назад - точно така направи и ГЕРБ. Не веднага, а чак след като пое всички финансови потоци, партията на Борисов запретна ръце да краде депутати от разни странични парламентарни групи. Първо крадна от Яне, после малко и от Сидеров. Възможностите на ГЕРБ стигнаха за дребни риби. Станишев и Доган като играчи на значително по-високо ниво, се насочиха и към по-сериозен улов. Само за седмица ГЕРБ бе напуснат от двама депутати. Вярно, все нефелни, неизвестни, дори смотани. Но пък депутати от най-голямата партия в Народното събрание. Само несведущ би повярвал на брътвежите на Георги Марков, които той изчете от някакъв предварително написан лист, при това сричайки, че бил много омерзен от Цецка Цачева, която го питала какво правил в Букурещ като член на свита на Орешарски. Единствено малоумен би се вързал на глупостите на Светлин Танчев, се бил отдалечавал, моля ви се, от своите ценности. Що за ценности изповядват двамата ще се види още веднага след новогодишните празници, когато златният пръстен на Сидеров бъде сменен с бронзовите накрайници на Танчев и Марков. Бронзови, защото дори и двамата накуп едва ли струват толкова, колкото се бе оценил Волен Сидеров в началото на мандата.

В отчаянието си да намери за пред публиката лъжа, която да звучи като логично обяснение на вонята около себе си, Волен Сидеров тези дни ,,разкри", че бил настъпил сериозни интереси в зелената енергетика, като внесъл поправка за по-високи такси за собствениците на ВЕИ. ,,Тази промяна рязко намали печалбата от ВЕИ и съвсем логично очаквам да понасям и удари", посочи Сидеров. Не че не е ядосал въпросните енергийни босове, но Сидеров прекрасно осъзнава, че снимките от Куба миришат от километри на активно мероприятие, подготвено не от икономисти, а от хора, закалени в ДС. Той би трябвало да е наясно и защо тези, на които помагаше със златното си пръстче да достигнат така нужния кворум в Парламента, го захвърлят като мръсен употребен парцал. Сериозен политик като Станишев, който се радва на бляскава европейска кариера в Брюксел, макар и засега в мизансцена, не може постоянно да се поставя в неудобната ситуация да се обяснява. Като как една социалдемократическа партия, която се бори за федерализиране на Европа и заличаване на националните държави, си другарува с националисти, чиято цел е тъкмо обратната - укрепване на държавите и заличаване на наднационални образувания като ЕС. Сидеров в най-новата българска история изигра ролята, която някога Димитров бе отредил на наивната демократична опозиция в първите следдеветосептемврийски години - да е поемно лице за установяването на желязната власт. След като бяха употребени докрай, демократичните политици бяха изхвърлени. Някои дори обесени. Днес не ги бесят. Само ги дават на медиите.

* Така се нарича в криминалистиката казус, при който се обвинява дадено лице с цел отклоняване на вниманието от истинския престъпник