Предприятието Hebert Research

Крупна 6-цифрена сума обезщетение беше присъдена на българина Йордан Петров. Федералният съд в Сиатъл прецени, че неговият работодател го е уволнил неправомерно. Бизнесменът Джеймс Хъбърт е заставил Петров да научи английски, или ще трябва да се прости с поста си на санитар в предприятието Hebert Research. Нашенецът нямал друг избор, освен да се насочи към най-близкия курс за изучаване на езика. За негово съжаление обаче мераклиите там били много и място нямало. Щом Петров съобщил това на шефа си, Хъбърт го уволнил незабавно. Българинът решил да потърси адвокат и да съди работодателя си.

В родната си България Йордан Петров е работил като полицай. През 2006 година той пристига в Америка, където го наела съпругата на Хъбърт, която е главен оперативен директор на компанията. С изключение на кратък период през 2009 г., когато заради икономическата криза е бил съкратен заедно с други работници, той е бил неотлъчно част от тази фирма.

Петров докарвал по $12.5 на час и идвал чинно на работа, защото с парите си плащал университета на дъщеря си, която учела в същия град. Първоначално той бил под наблюдението на съпругата на Хъбърт Синтия Съливан. Санитарят получавал само добри оценки за работатa си. Колегите му го определяли като „прилежен" и „изряден".

Колегите на Петров разказват пред съда, че той е бил „отличен петзвезден служител", с когото било „много приятно" да се работи, въпреки че не знае английски език. Един от колегите му разказва, че Петров емигрирал в САЩ, за да събира пари за обучението на дъщеря си във Вашингтонския университет. След като го уволнили от фирмата, той не бил в състояние да си намери друга работа и трябвало да се върне в България.

През целия си период в „Хъбърт рисърч" Петров е комуникирал единствено с г-жа Съливан. Това е ставало с посредничеството на друг работник, който знаел руски - език, който и Петров добре владеел. През 2011 година обаче г-жа Съливан постепенно се оттеглила от тези задължения и надзорът върху работата на Петров поел президентът и главен изпълнителен директор Хъбърт. Тогава именно отношението към него се променило и започнали проблемите му в компанията, пише в съдебното дело. „Г-н Хъбърт подозираше, че Петров е мюсюлманин и един път директно го попита дали е такъв. Той отрече. След това обаче той започна да се отнася към него неуважително и унизително, по начин, който се различава от отношението към другите служители, които не са българи и нямат славянски произход", пише в свидетелските показания на един от колегите на Петров, подписан като Хенли.

Конфликтът набирал скорост до момента, когато един ден г-н Хъбърт наредил на Петров да се прибира вкъщи, защото работните му часове ще бъдат намалени. След седмица, когато Петров се върнал на работа, Хъбърт му заповядал да пребоядиса цялата сграда на „Хъбърт рисърч", в която се помещават 100 служители - сам и само с една четка и една стълба, пише в съдебните книжа. Петров се оплакал, че работата е твърде опасна, позовавайки се на разпорежданията на самата компания за безопасност на труда. В отговор Хъбърт наредил да премахнат тези разпореждания, окачени на една от стените. След това директорът наредил на Петров да работи вече по 10 часа на ден, без да му плаща за допълнителния труд.

По време на съдебното дело Хъбърт обвини Петров, че откраднал скъп килим от офиса на фирмата - обвинение, което той по-късно оттегли. Въпреки това компанията си удържала стойността на килима от заплатата на българина. По време на дебатите за предполагаемата кражба Петров заявил пред съда, че след като го обвинил, директорът го хванал и го блъснал срещу вратата. Адвокатът на Хъбърт - Мишел Петерсон, призна, че парите са били удържани погрешка и че са изплатени обратно. В крайна сметка българинът бил уволнен от компанията през 2011 година след отказа му да се запише на курс по английски език.

Съдът решава, че Хибърт е виновен по няколко параграфа. $300,000 са присъдени по иска, заведен от Петров, но с това наказанията за превишилия правата си бизнесмен не приключват. Той ще трябва да плати още $350,000 допълнително обезщетение на бившия си служител, включително и за това, че е спрял да плаща надницата му. Съдът обаче отхвърля иска на Петров за дискриминация на работното място, като разглежда случая по-скоро като неоснователно уволнение и неспазване на закона.

Адвокатът на нашенеца Елизабет Хенли твърди, че това е изключително солидно обезщетение по случай с нископлатен работник. "Съдебните заседатели са единодушни, че шефът на компанията е уволнил неправомерно Петров за това, че е отстоявал правото си на работа", обяснява още тя. Бизнесменът отказва коментар, но е категоричен, че ще обжалва присъдата. Пред съда той заявява, че няма средствата, с които да плати крупното обезщетение. Що се отнася до Петров, той се прибира в България още след уволнението, тъй като не може да си намери друга работа.

Специалистите са единодушни, че в случай на подобно поведение от страна на работодателя трябва веднага да се уведомят институциите. Срокът е шестмесечен. Незнанието на английски език не е причина за уволнение, освен ако не е неизменна част от работата ви. Санитарят Петров не е имал нужда от перфектни познания по чужд за него език, за да си върши съвестно задълженията, смята Паула Брантнър от организацията Workplace Fairness. "Когато докладвате за подобен случай, агенциите няма да ви питат за имиграционния ви статут и няма да ви докладват на службите. Всеки работник, независимо дали притежава разрешително за работа, трябва да потърси адвокат и да разбере правата си", обяснява още тя.

 

Джеймс Хъбърт (65 г.) основава „Хъбърт рисърч" през 1978 г. и оттогава тя се занимава с проучвания на пазара за някои от най-големите фирми в региона. Според биографията му той е работил като асоцииран преподавател във Вашингтонския и Сиатълския университет. През 2013 г. Хъбърт беше съден в окръг Кититас по обвинение, че е нападнал младеж, който навлязъл с автомобила си в негов имот. Тогава той се призна за виновен в „безразсъдно застрашаване живота на човек" и „хаотично поведение" и бе поставен под изпитателен срок.