Мащабно свлачище засегна отдалечени села в планините на Папуа Нова Гвинея, като 6 села бяха погребани. Към момента властите съобщават за 3 жертви, но се очаква броят им да нарасне рязко. Според правителствени служители бедствието е засегнало изолирана част от провинция Енга около 3:00 ч. местно време, когато много селяни са си спели вкъщи.

Губернаторът на провинцията Питър Ипатас заяви, че „е имало голямо свлачище, което е причинило човешки жертви и материални загуби“. По-късно той каза, че са засегнати „шест села“ и определи случилото се като „безпрецедентно природно бедствие“.

Досега са открити три тела, но има опасения, че още стотици хора може да са затрупани. Истинският брой на жертвите може да стане ясен след дни или седмици. Стивън Кандай, лидер на общността на мястото на инцидента, заяви, че много жители са нямали време да избягат.

„Изведнъж се случи голямо свличане на земни маси. Планината се срути изведнъж, докато хората още спяха", каза той и добави, че домовете им са „напълно погребани“.

Снимките показаха сцена на пълно опустошение, с огромна купчина земя, отцепена от гъсто обраслия с растителност връх Мунгало. Свлачището е оставило камъни с размерите на автомобил, изкоренени дървета и пръст, които се простират надолу към дъното на долината.

Десетки местни мъже и жени се катереха по купчините камъни и пръст, копаеха, викаха, слушаха за оцелели или невярващо оглеждаха сцената. Някои от тях се превърнаха в спасители, обуха ботуши, сложиха факли, взеха мачете и брадви с дълги дръжки, за да разчистят отломките.