Ако имате проблем със съня, вече не е нужно да гълтате хапчета и да тровите организма си. Съществуват устройства, които ще ви помогнат успешно. Ето пет от тях.

- Gel'O Cool Pillow Mat. Всъщност тук технологията далеч не е нова или пък сложна. Това е просто своеобразна грейка, която може да се пълни с вода и да се нагрява или изстудява според предпочитанията на нейния притежател. Поставя се в калъфката на възглавницата и осигурява допълнителен комфорт, който според нейните създатели помага за по-лесното и бързо заспиване.
Някои хора имат проблеми с околния шум.

- LectroFan генерира т.нар. бял шум, който заглушава околните шумни съседи, автомобили и музика. Устройството има вграден говорител и може да генерира бял шум със сравнително висока сила и да създава по-комфортна среда за сън.
За трети проблем е дори затварянето на очите.

- Sleep Therapy Mask на Sharper Image може да помогне. Тя има вградени диоди, които излъчват мека синя светлина. Според проучвания този цвят влияе успокояващо и помага на мозъка да превключи фазите си, което улеснява заспиването.

- Компанията за осветителни тела Hammacher Schlemmer пък продава своята ел. крушка, която се използва от астронавтите на NASA. The NASA Sleep Promoting Light Bulb се използва от астронавтите в Космоса и също разчита предимно на синия цвят на светлината. Според компанията подобна крушка може да се използва за нощна лампа 30 минути преди заспиване.

- Последното устройство се казва Sonic Boom SBB500ss. Това е нетрадиционен будилник, който всъщност прави обратното на препоръчваното от учените. Според специалистите човек трябва да се буди, когато е в по-леката фаза на съня, за да се чувства отпочинал и някои системи следят за това преди да активират будилника. Sonic Boom обаче разчита на твърдия подход. Той има аларма с максимална сила на звука 113 децибела, допълнително устройство, което да разтърсва леглото, и мигащи червени светлини. Може би е подходяща за дните, когато наистина, ама наистина човек не трябва да закъснява по никакъв повод.