Aн и Мери години преди да починат

Да ти умре леля в Америка и да ти остави наследство. Вицът пожелание стана реалност за 48 роднини на Мери Петров от Гранит сити, Илинойс. Те ще си разделят над 1,36 милиона долара наследство, което тя оставя без завещание. За щастливата развръзка съобщи първо BG VOICE в сайта си часове след развръзката във вторник сутринта. Богатството на българката стана публично достояние едва след смъртта й през 2011 година. Приживе Meри Петров не е била омъжена и няма деца. На американските власти им отне 4 години да изслушат всички предявили претенции към наследството на българката. "След смъртта на Мери богатството й се оценяваше на повече от 1,2 млн. долара. Това са много пари", казва общинският ковчежник на Мадисън каунти Кърт Прензлър. Според законите на щата Илинойс в случаи като този парите попадат именно в градската хазна, докато не се установи дали има законни наследници. И въпреки че по закон това може да отнеме до 10 години, съдът в Мадисън отреди кой наследява Мери Петров след едва четири. Затова пък списъкът не е малък. По-голямата част от роднините - 36, са в България, а 12 живеят в САЩ. Между наследниците от тази страна на океана ще се разделят и по-малко пари - приблизително 130 хиляди долара. Един от първите претенденти в това дело е Елеазар Плахаров от София, който снабдява адвокатите по случая с цяло родословно дърво на фамилията. Той обаче е един от роднините с най-малък дял от състоянието. Най-голяма част от богатството се разделя между 5-има души. На името на всеки един от тях вече има издаден

чек на стойност от 80 до 110 хиляди долара

В документа, издаден от съда в Мадисън каунти, срещу името на всеки един от 48-те наследници пише "първи братовчед". За да се стигне до списъка с 48 имена, магистратите разглеждат купища документация, включително стотици удостоверения от България. Един от петимата наследници, получил най-голям дял, е Ребека Карас. Тя претендира, че е роднина с покойната Мери Петров по линия на българин, емигрирал в Америка, който по-късно също подава иск за част от наследството. Смяташе се, че голям шанс да докаже роднинска връзка има Стийв Петров, който твърдеше, че неговият прадядо е брат на Атанас, тоест Стийв е племенник на покойните сестри. Неговото име обаче не е упоменато във финалното решение на съда. Бащата на Ан и Мери имал петима братя и една сестра в с. Казачево. Сега техните наследници са пръснати в Ловеч, Левски, София, Плевен, Севлиево, Варна и Бургас според информация на в. "24 часа". Допреди година-две част от тях дори не подозират, че могат да претендират за наследство от Америка. "Знаехме, че имаме лели в САЩ, но не и че са оставили наследство."

Мери Петров е по-голямата от две сестри в семейство на български имигранти, дошли в Америка през далечната 1912 година. Атанас и Неда Петрови, родом от село Казачево, край Ловеч, пристигат в САЩ с кораба "Кампания" от Ливърпул. Две години по-късно се ражда първата им дъщеря Мери, а три години след това сестричката й Ан. Двете сестри така и не се задомяват, а последните години от живота си прекарват в старчески дом. Когато навлезли в своите ранни 90, и двете не били способни да се грижат за финансите си. След кончината на Ан Мери наследява парите на сестра си и така добавя значителна сума към вече натрупаното богатство. Според финансовия мениджър към ковчежника в Мадисън каунти Синтия Елис сестрите са били късметлийки, че никой не е предположил колко пари имат. Жителите в Гранит сити разказват, че семейството водило скромен начин на живот. Ан и Мери живеели заедно с родителите си години наред. Баща им, Атанас Петров, умира през 1963-та. През по-голямата част от живота си той работи в мелница, а по-късно и в една от фабриките в развиващия се през времето Гранит сити. Семейната къща, която Петрови успяват да построят на улица "Бентън" в градчето, е резултат от много усилия и лишения. Съпругата на Атанас - Неда, е била домакиня. Двамата успяват да отгледат Ан и Мери, така че момичетата си намират прилична работа като секретарки в местната администрация. "Живееха с родителите си. Виждахме ги на църква всяка неделя", разказва Мери Тарпов, приятелка на семейството. Те ходят заедно в "Холи Тринити" - първата българска църква, построена в САЩ. Според познати на семейството от Гранит сити и двете сестри винаги са били скромни и трудолюбиви жени. „Бяха много тихи. Не говореха нищо за личния си живот. Никой не предполагаше, че са толкова богати" - добавя Мери Тарпов.

С напредването на възрастта им Ан и Мери Петрови се разболяват от деменция. Двете решават да останат в старчески дом в малкото градче Едуардс, където по-късно и умират.

Приживе обаче сестрите са били достатъчно предвидливи, за да намерят печеливша алтернатива за спестяванията си. Голяма част от богатството на Ан и Мери се дължи на закупените от тях акции.

Сестрите инвестирали пари в акции

и дялове от фармацевтичната компания Pfizer, Ford Motors, както и в няколко петролни компании. С годините тези инвестиции останали непокътнати, а сумата само се увеличавала. "Те продължават да печелят пари, защото все още получават дивиденти от инвестициите си", казва Синтия Елис от администрацията на ковчежника на Мадисън каунти. Според нея част от наследниците ще предявят претенции и към тези акции.

През 1967-а двете сестри посещават България на гости на свои роднини по бащина линия. Първоначално отседнали за няколко дни в хотел "България" в София, а после ходили и до родното на баща си село Казачево. Постепенно контактите им с роднините в България станали все по-редки. За последно през 1997 г. им гостува техен племенник - Цветан. Днес потомци на сестрите има в над 8 града и 3 села в България.

Тъй като Мери и Ан не оставят деца след себе си, имаше реален шанс парите им да останат в хазната на Мадисън каунти. "Ето защо трябва да имате завещание. Никой не иска да остави парите си на властите", казва Синтия Елис.

Случаят с наследството на българите е необичаен за Гранит сити, защото това е най-голямото състояние, оставяно някога у ковчежника след смърт, и то без завещание. След смъртта на Мери през 2011-а нейният служебен попечител Линда Евънс подава молба в местния съд, за да бъде отредена като администратор на наследството. Евънс е назначена за служебен попечител 8 години по-рано и декларира, че познава имуществото на Мери Петров. В същия документ Евънс казва, че Мери никога не е била омъжена, няма свои или осиновени деца, както и че е имала сестра, която също не се е омъжвала и няма деца. Тогава съдия Харисън постановява, че ако не бъда намерени законни наследници, сумата от над 1,2 млн. долара ще бъде прехвърлена към местната хазна. През октомври същата година местно издание публкува новината за смъртта на българката и приканва всички, които имат евентуални претенции, да се явят в съда. На следващата година богатството, оставено от Мери Петров, е застраховано за $3,000 000 от компанията "Стейт фарм". По-късно в ролята си на администратор Линда Евънс представя финален доклад за състоянието на Мери. Той показва, че покойната е имала сметки във First Collinsville Bank, облигации и авоари на обща стойност $1 364 121, 77. От наследството през времето са удръжани различни суми, данъци и хонорари, такси за банкови преводи и други. В край на краищата обаче животът на десетки семейства ще се промени заради това, че са свързани с фамилията Петрови. И въпреки че приживе те са били тихи и обикновени хора, имената им ще останат в историята.