25 години затвор получи военен ветеран от Северна Каролина, който преподавал уроци как се правят бомби, предназначени за убийството на федерални служители.

През 2023 г. съдебно жури призна 40-годишния Кристофър Артър за виновен по обвиненията, свързани с бомбите, както и за незаконно притежание на оръжия, включително самоделни експлозиви, намерени във фермата му в Маунт Олив, Северна Каролина.

Артър, ветеран от армията на САЩ и Националната гвардия на Северна Каролина, който е служил два пъти в Ирак, е основал компания, наречена Tackleberry Solutions, която е създала наръчници и видеоклипове, в които се преподават т.нар. военни тактики. В допълнение към инструкциите за изработване на бомби, наръчниците и видеоклиповете за обучение на Артър включват инструкции за създаване на „fatal funnels“, предназначени да убиват правоприлагащи органи с капани.

Първоначално Артър привлича вниманието на ФБР през 2020 г., след като някои от наръчниците му са открити у Джошуа Блес - мъж, който е нападнал полицаи в северната част на Ню Йорк. Блесд, шофьор на камион, умира, след близо двучасово преследване с висока скорост и престрелка.

Артър е арестуван през януари 2022 г., след като предоставя инструкции за изработване на бомби на агент под прикритие, нарича от федералните прокурори "Бъксшот“.

Първоначално „Бъксшот“ се свързва с Артър през май 2021 г., като твърди, че агенти от Бюрото за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви на САЩ са конфискували някои от оръжията му. Той казал на Артър, че иска да му помогне да се подготви за очакваното завръщане на агентите в дома му.

По време на съдебния процес Артър заяви, че наръчниците и тренировките му не са били предназначени да бъдат използвани за извършване на нападения срещу правоприлагащите органи или правителството. Той казал, че вярва, че страната се е насочила към насилствен хаос, и искал да подготви хората да се защитят.

В кратко изявление в петък преди произнасянето на присъдата си Артър, облечен в оранжеви затворнически дрехи, предупреди, че страната скоро ще бъде обхваната от насилие. „Купувайте хранителни запаси и се подгответе да защитавате себе си и семейството си“, каза той.

Федералните прокурори обвиниха Артър в засилване на обвиненията в домашен тероризъм, свързани с инструкциите за изработване на бомби - обвинения, които съдията остави в сила въпреки възраженията на защитата.

Федералният служебен защитник на Артър, Ед Грей, заяви пред съда, че клиентът му е дълбоко религиозен човек, който просто иска да предпази семейството си от това, което Артър смята за предстоящ апокалипсис.

„Той не е някакъв терорист като Тимъти Маквей“, каза Грей, имайки предвид мъжа, който беше екзекутиран за бомбения атентат срещу федералната сграда в Оклахома сити през 1995 г. „Той е ветеран, който е служил два пъти в Ирак. Трудно е да се върнеш след това и мислите му са се променили. Има невидими проблеми, които трябва да се решат", допълни Грей и заяви, че Артър е отворен за терапия.

Но преди да наложи присъдата на Артър, окръжният съдия на САЩ Джеймс К. Девър III заяви, че е взел предвид службата на обвиняемия и историята му като бивш служител на правоохранителните органи.

„Наистина е тъжно, честно казано“, каза съдията, като имаше предвид военната служба на Артър и семействата на тези, срещу които е обвинен, че се е насочил. „Но е и сериозно. Точно както знае всеки човек, който някога е имал близък на бойното поле, той се моли всяка вечер да се върне у дома. Семействата на служителите на правоприлагащите органи казват същата молитва всеки ден, когато техният съпруг, майка или баща отиват на работа.“