Северин Красимиров

На петия ден от убийството на журналистката Виктория Маринова управляващите в София обявиха, че има задържан за жестокото престъпление. Той се казва Северин Красимиров, на 21-години, от Русе, арестуван късно във вторник от полицията в Германия.

Новината бе съобщена на извънреден брифинг в сряда сутринта, в който участваха премиерът Бойко Борисов, вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров.

Тялото на 30-годишната Виктория бе открито на крайбрежна алея в Русе на 6 октомври по обяд. Младата жена е била изнасилена и обезобразена. Новината за убийството й излезе извън България, стана тема на медиите по света и предизвика остри реакции на чужди политици, сред които и лидери на Евросъюза. Всички те осъдиха престъплението и настояха за бързото му разкриване.

Днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че заподозреният ще бъде разпитан първо от германски съд, за да бъде екстрадиран. По думите му има съвпадение на ДНК материали от задържания по жертвата. Според Борисов не може да става дума за поръчково убийство. "Целта на един извършител на поръчково убийство е да вземе пари, за да може да си ги харчи. Не си оставя слюнки, и да не обяснявам всичко по жертвата, за да може 100% да бъде закован", каза той.

Вътрешният министър Младен Маринов обясни, че задържаният Северин е живял близо до мястото на престъплението. По думите му има много доказателства, които го свързват с жертвата.

Според главния прокурор Сотир Цацаров има пълно съответствие на ДНК профила на Северин и този, намерен по дрехите на Виктория. По думите му нападението е било спонтанно и грубо, а това, според него, показвало и характерови отклонения на нападателя.

"Спонтанно забелязване на жертвата, нападение, нанасяне на удар, завличане в близките храсти, сексуално посегателство, придружено с извратени действия. Лицето е тренирало бокс, нанесло е множество удари по лицето на жертвата, налице са две тежки мозъчни-черепни травми.", каза още главният прокурор. Обвинението твърди и че преди престъплението Красимиров бил употребил голямо количество алкохол.

Цацаров обясни, че на този етап не може да се говори за признание от задържания за извършване на престъплението заради процесуални причини. Преки свидетели на престъплението няма.

Северин е живял в ромската махала до неделя, когато по съвет на негови близки заминал за Германия при майка си. Жители на махалата разказаха пред „Нова телевизия", че са знаели още от неделя, че той е извършител на убийството. Български телевизии излъчиха и кадри от камера, на която се вижда как млад мъж тича по крайбрежната алея близо до мястото на престъплението. Сверин Красимиров е с криминална регистрация за кражба за цветни метали, когато е бил на 10 години. 

Задочно на задържания са повдигнати обвинения в две престъпления - за убийство, извършено по особено жесток начин и за изнасилване.

По време на брифинга премиерът Бойко Борисов се обърна към медиите и ги помоли да се държат отговорно. „Вие не сте четвъртата, вие сте първата власт в момента и моля да се държите така отговорно, каквато отговорност изисква всяка първа власт. Такава свобода да говорите, да пишете, да предавате по всяка тема мисля, че е факт", каза той. Според Борисов българи са очернили България и са направили така, че за страната да се говори по този начин в чужбива.

Българският министър-председател обяви и че ще има сериозен разговор в Европейската народна партия. "Очаквах че това, което са ни учили - не само на правосъдие, разследване, като действие на полицията - да не се обвинява никой до категоричното доказателство, че това е виновният, те ни разсипаха от туитъри", каза Борисов. По-късно той покани в Министерски съвет всички посланици в България, някои от които коментираха убийството в Русе.

 

[caption id="attachment_9714" align="aligncenter" width="611"] [/caption]