Повече от 20 души са били задържани във връзка с нападение срещу руски военен самолет, за което претендираха противници на режима в края на миналия месец, заяви лидерът на Беларус Александър Лукашенко.

"Към днешна дата са задържани повече от 20 съучастници, които се намират в Беларус. Останалите се укриват", заяви Лукашенко, цитиран от държавната информационна агенция Белта.

Предполагаемият главен виновник е идентифициран като руско-украински гражданин с двойно гражданство. Опозицията в изгнание в Беларус заяви, че партизани са унищожили руския самолет на летище близо до столицата Минск, предаде АФП.

След историческите протести през 2020 г. Лукашенко принуди опонентите си да напуснат страната, а останалите вкара в затвора. Президентът потвърди във вторник, че самолетът А-50 е бил мишена, но заяви, че не е претърпял значителни щети. Той описа главния заподозрян като "терорист", който е бил обучен от Киев.

"Той очевидно е бил вербуван от украинските специални служби през 2014 г. Той е специалист по информационни технологии или човек, който е добре запознат с тях", каза президентът.

Очевидно нападението е било извършено с помощта на малки безпилотни самолети, за да се избегне откриването им. 

Миналия месец опозицията в изгнание заяви, че операцията е била извършена от двама беларуси, които след това са избягали от страната. Беларус, една от малкото страни в Европа, които подкрепят войната с Русия, не е взела пряко участие в офанзивата на Москва в Украйна. Според Киев Русия е използвала беларуски въздушни писти за нанасяне на удари по Украйна.

През последните месеци Беларус и Русия проведоха редица военни учения и Украйна изрази опасения, че Минск може да се включи в конфликта, но Лукашенко заяви, че Минск ще се включи в бойните действия в Украйна само ако бъде нападнат пръв от армията на Киев.