Обвиненията в убийство срещу Виктор Лий Търнър и Меган Рене Търнър, които бяха арестувани през януари и обвинени в смъртта на Джъстин Лий Търнър, син на Виктор, през 1989 г., бяха оттеглени в петък от съдия от Южна Каролина. Причината – 20-те свидетели, които могат да изяснят случая, са или мъртви, или не могат да дадат показания.

Бащата и мащехата са обвинени приблизително 35 години след като тялото на 5-годишното момче беше намерено близо до жилището на семейството.

Окръжният съдия Роджър Йънг постанови, че първоначалният детектив по делото е променил интерпретациите си на доказателствата, а при повече от 20 свидетели, които са или мъртви, или не могат да дадат показания, двойката не е могла да се защити справедливо и да разпита свидетелите, които твърдят, че са направили уличаващи изявления.

Съдията е забранил на прокурорите да повдигат нови обвинения срещу двойката.

След оттеглянето на обвиненията съпрузите Търнър заявиха, че са невинни. „Радвам се, че всичко приключи“, каза Виктор Търнър. „Все още съм тъжен от това. Това е всичко, което мога да кажа в момента, но мога да вдигна малко глава“.

„Ние не го направихме“, каза Меган Търнър.

В решението си Йънг казва: „Доказателствата са само косвени и са дадени от трети лица. Липсата на тези свидетели за кръстосан разпит би била изключително неблагоприятна за защитата". Детективът, който е разследвал случая през 1989 г., е нает отново от шерифската служба на окръг Бъркли през 2021 г., за да преглежда студени случаи.

„Грешките, допуснати преди 35 години, не могат да бъдат поправени.“, казва още съдия Йънг.

От шерифската служба на окръг Бъркли казват, че Търнърс от Крос Хил са подали фалшив сигнал за изчезването на сина си на 3 март 1989 г., твърдейки, че той никога не е слизал от училищния автобус. Свидетели обаче потвърждават, че детето никога не е било в автобуса, нито пък е присъствало в училището в този ден, сочат писмените им показания.

В крайна сметка разследването установява, че семейство Търнър са „последните и единствени лица“, които са видели сина си жив и са общували с него преди смъртта му.