Поради редица причини в миналото по нашите ширини много често термините „застраховка" и „инвестиция" са се смятали за едно и също нещо. Но ако, живеейки в Америка, не можем да правим разлика между двете понятия, това може да ни струва много скъпо. Спомням си бегло времето, когато бях дете на 7-8 годинки, как една разговорлива лелка от ДЗИ идваше на гости при баба ми, за да събере месечната вноска за моя „спестовен влог", който беше предназначен за времето, когато аз ще навърша 18 години, защото тогава чак щях да мога да изтегля тези пари и да си ги харча.

Когато десетина години по-късно получих парите, които се бяха събрали в този „спестовен влог", разбрах, че скъпата ми баба е хвърляла левчетата си на вятъра през цялото това време. Едва успях да си купя чифт нови дънкови панталони със събраното. А тя е отделяла от залъка си за мен през всичките тези 18 години - мислейки, че така ми помага за добър старт в живота. Като се замислих за това, ми стана много тъжно, защото никак не изглеждаше честно. Днес вече знам защо това чувство се породи в мен и мога да го обясня.

В този пример има две основни причини за обезценяването на парите, вложени в този вид „спестовен влог". Първата е деноминацията на българския лев през 1999 година, която изяде по три нули от всяка хилядарка. Втората - стойността на тези пари е обезценена поради факта, че те не са били вложени в инвестиция, която да донесе дивиденти за моето бъдеще, а в застраховка „Живот", която ми е била изключително ненужна като дете, но пък за сметка на това е предоставяла големи дивиденти за застрахователната компания, в случая ДЗИ.

За жалост тази практика продължава и днес. Много родители избират застрахователни продукти за децата си и за своето пенсиониране с мисълта за инвестиране. Това е голяма грешка, защото по този начин възвръщаемостта с течение на годините намалява. Важно е да се запомни един основен финансов и математически принцип - застраховането и инвестирането са два коренно различни процеса. Те не бива да се обединяват под една и съща програма.

Ако някога някой ви даде съвет да си закупите полица, в която има вариант за инвестиране, бягайте възможно по-далече от този човек, защото той е или недостатъчно информиран за тези две понятия, или е под въздействието на феномена, наречен „тлъста комисиона". Без значение на кой от двата вида хора съм попаднал, аз лично не бих се доверил на нито един от тях да работи с парите ми.

Във финансовата индустрия съществува само един продукт, който може да комбинира успешно солидно вложения капитал за инвестиране с гаранции, които могат да ни донесат голяма доза спокойствие и по-добър жизнен стандарт по време на пенсионните години. Това са така наречените Variable Annuities, които са специфично подготвени за определен вид хора, които се нуждаят от определени гаранции за определен период от време.

В този и в следващия брой ще отделим няколко реда на разликите между застраховката „Живот" и инвестирането. Застраховката „Живот" е важно финансово решение, което трябва да бъде приложено успешно от всички хора, които имат някой в техния живот, който да зависи от дохода им в момента, или пък който би зависил от дохода им в по-късен етап от живота.

Когато бях на 19 години, си закупих застраховка „Живот" на стойност $250,000 за сумата от $31 на месец. Това може би звучи странно на много от вас, които се опитват да намерят логика в това мое решение, след като на 19-годишна възраст аз нямах никой, който да зависи от моя доход (като съпруга или малки деца например). Само че аз прецених, че просто искам да знам със сигурност, че ако нещо нелепо се случи с мен, то моите родители биха били финансово осигурени по време на тяхната пенсионна възраст, ако мен ме няма, за да им помагам.

Очаквайте продължението на темата в следващия брой, а ако имате въпроси, коментари и идеи, с удоволствие бих отговорил на личния ми телефон - 224 522 2413, или на електронната ми поща - [email protected].