Сн.: Ангел Славчев/МБУ

Желаещите да се видят с психотерапевта и писател Мадлен Алгафари изпълниха през уикенда залата на Малко българско училище в Елк Гроув. „Всеки стол е запълнен, както виждам", каза директорът на училището Живка Бубалова. И директно даде думата на Мадлен, която идва в Чикаго за първи път. Въпросите не закъсняха.  „Може би това, че са много, защото никаде другаде (извън България) няма такава огромна българска общност, им позволява да се чувстват малко по в свои води. Виждала съм се с много по-трудно адаптиращи се групи имигранти", каза Мадлен след срещата. „Тука все пак има една малка България и винаги можеш да намериш с кого да си поговориш, така че и между думите да разбираш какво ти е казано. От друга страна, има и това, което е типично за имигрантските общности навсякаде по света. Когато се смени мястото, на което са корените ти, стресът обикновено прави така, че засилва и позитивните, и негативните страни на една народопсихология. Тоест в стрес човек винаги изразява полярните си качества... и в двете посоки обаче."

Въпреки темите, които Мадлен Алгафари беше подготвила за своето посещение, сънародниците ни концентрираха разговорите с нея основно около това, което те смятат за най-ценно в живота им - децата и тяхното възпитание. Тъй като всекидневието в Америка често оставя родителите с по-малко лично време, въпросите към Мадлен бяха предимно в тази насока. Психотерапевтът по много интересен и интерактивен начин обясни пропуските в основния модел на възпитание в България преди години и как фактори като имигранството могат да помогнат много в посока към неговото подобряване. Според нея българинът обича своете дете, но не го уважава. И така още от ранна възраст потъпква неговото вътрешно „аз" чрез забрани и ограничения, вместо да хвали и поощрява.

За повечето хора Маглен Алгафари е известна от малкия екран. В срещите си с българите в Чикаго, Сиатъл, Ню Йорк и Атланта тя се опитва да провокира диалозите за живота, за щастието, за възпитанието и за националните ценности. Медийни партньори на срещите са вестник BG VOICE и BiT Новините.
В разговорите си Мадлен наблегна и на това какво точно отличава българското имигрантско общество. „Когато се излезе от българските географски ширини и се попадне на място където „АЗ-ът" е толериран от съвсем ранна възраст, тогава е един от кризисните моменти, когато българинът трябва да превключи, обяснява тя. - Той има изключително много качества, но е точното олицетворение за приказката за „Гронзото пате". Той си е „лебед" през цялото време, но му липсва съзнанието, че е „лебед".

Мадлен Алгафари вярва, че всеки българин пази в себе си „българското коренче" и няма как да го загуби. Тя обаче казва, че България е твърде голяма част от нея и не вярва, че някога ще може без нея и искрено се надява, че скоро ще дойде денят, в който никой - като нея - няма да изпитва нуждата да я напусне.