ЕКИП НА BG VOICE

Американският долар с рекордно висок курс спрямо еврото години насам. В момента той се продава срещу 1,85 лева, а според прогнозите до лятото той доларът ще се изравни с еврото, което означава, че в България ще се разменя срещу 2 лева. Новината зарадва българите, които живеят в Америка, но със сигурност ще оскъпи много стоки в родината, предимно черна техника и бензин.

Според икономистите това се дължи на бързо растящата икономика на САЩ. „Американската икономика излиза от така наречените количествени улеснения, тоест това е процес, в който централната банка изкупува облигации и пуска повече пари в обращение", казва доктор Асен Асенов от Университета във Вашингтон. В Европа пък правят обратното. На 9 март Европейската централна банка стартира обратното изкупуване на ценни книжа, което доведе до понижение на доходността на облигациите от Германия и на други големи европейски икономики. Програмата на ЕЦБ ще продължи над една година. За това време в еврозоната ще бъдат налети над 1 трилион долара. На практика това е печатане на пари, с които се изкупува държавен дълг. Целта е да се стимулира икономическият растеж и да се повиши инфлацията в еврозоната, която в момента е отрицателна.

Наливането на пари обаче се отразява негативно на стойността на еврото, с което пък е вързан българският лев. В момента то се намира на едно от най-ниските си нива от 5-6 години насам и ще продължава да пада. Тенденцията към поскъпването на американския долар в България ще се задържи, затова икономистите съветват да не бързате да ги обменяте сега. Недка Лозева, която живее в Чикаго, казва, че помни доларът да се продава за лев и 40. Затова се учудва сега, когато вижда такъв драстичен скок. „Хората идват, пускат парички за България и повече от тях предпочитат там да се теглят в долари", обяснява Надежда Зарова, която работи в Money Gram - услугата, която много българи ползват, за да пратят пари до Родината. Само в средата на миналата година в България 1 щатски долар се е продавал за един 1,44 лева, а към 1 януари тази година е 1.61 лева. Ценко Ценков от Чикаго пък си спомня времето, в което доларът е бил около 2 лева. „По времето, когато аз дойдох тук, беше лев за долар, а после стана 2 лева." Според прогнозите на световните банкери Ценко отново ще види този курс, и то съвсем скоро.

Поскъпването на долара спрямо еврото, съответно и спрямо лева, ще продължи и през следващите години - това е прогнозата, около която се обединяват все по-често световни и български анализатори. Като очакванията сега вече са това да се случва с доста по-силни темпове, отколкото се прогнозираше в края на миналата година.

Американската банка „Голдмън Сакс" преди дни излезе с доклад, според който през следващите 6 месеца еврото ще се изравни с долара. До юни се очаква единната валута да падне до 1,02 долара, а след година курсът вече да е 95 американски цента. До края на 2017 г. експертите на "Голдмън Сакс" прогнозират, че еврото ще пропадне до 80 американски цента, което би било най-ниското равнище в историята на единната валута.

Подобни са очакванията и на Дойче банк - втория най-голям валутен дилър в света. Анализаторите на германската финансова институция очакват в следващите две години еврото да поевтинее до 85 цента. Инвеститори като Джордж Саравелос и Робин Винклер също очакват спадът на еврото да продължи и в края на годината курсът му да се изравни с този на долара.

Според Самир Самана от американската „Уелс Фарго" изравняването на двете валути е "въпрос на време, а не въпрос дали ще се случи". За сравнение в петък еврото се търгуваше за 1,0530 долара, а в началото на годината прогнозите бяха, че през 2015 г. двойката евро-долар ще се движи в диапазона 1,10-1,20.

Сбъдването на прогнозите на двете големи банки би означавало, че

в България доларът ще поскъпне до 2,40 лева

Преди това - в края на лятото на тази година, курсът му ще е 2 лева, а през 2016 година би трябвало да е около 2,20 лева.

На същото мнение е и икономистът Асен Асенов, според когото еврото има неустойчива институционална структура. В резултат на това доверието към тази валута спада. За разлика от долара, който набира сила заради нарастващата американска икономика, която расте два пъти по-бързо от европейската. А тази тенденция ще продължи. „Доларът все още е евтин и според мен има възможност да расте. Няма да стане по-евтин през следващите няколко месеца", категоричен е д-р Асенов.

Обявените наскоро данни за заетостта в САЩ също допринасят за поскъпването на долара. Според тях през февруари в САЩ са били открити 295 000 нови работни места. Прогнозата бе, че те ще се увеличат с 240 000. Данните за февруари отбелязаха и най-дългия период от 1994 г. насам, през който месечно се откриват по над 200 000 работни места в щатската икономика. Безработицата в страната се е понижила до 5,5%, което е най-ниското ниво от средата на 2008 г.

Добрите показатели фокусираха вниманието върху политиката на Федералния резерв на САЩ. Повечето анализатори твърдят, че те могат да дадат основание на ФЕД да повиши лихвите по-рано от очакваното. Очакванията се, че това може да се случи още през юни вместо в края на годината.

В Америка - по-ниски цени в мола, в България - обратното

Hепосредственото отражение на скъпия долар върху потребителите в България засега е в по-високи цени на горивата, където масовият бензин А95 вече се продава за 2,19 лева за литър, а дизелът стигна 2,30 лева. За сравнение в началото на февруари цената им бе еднаква - 1,88 лв.

Скъпият долар може да доведе и до увеличение на цените на телевизори и компютри, тъй като основните марки се произвеждат в Азия, поради което цените им зависят основно от курса на щатската валута.

В Щатите обаче дрехи, електроника и автомобили са сред стоките, които вероятно ще поевтинеят. Това ще даде допълнителен стимул за покупателната способност на домакинствата, която вече се възползва от най-ниските цени на бензина от шест години насам и от повечето работни места.

Разходите за вносните стоки и услуги отбелязват спад за седми пореден месец основно поради ниските цени на енергията. Вносните цени с изключение на горивата спаднаха с 0.7% през януари. Цените за потребителите вероятно също ще поевтинеят, тъй като търговците се стремят да останат конкурентни.