Федералното правителство на Канада не разполага с капацитет и инструменти за ефективна борба с киберпрестъпленията, отчасти поради прекомерната бюрокрация и недостига на персонал, заяви днес главният контролен орган на страната, предаде Ройтерс. В официален доклад главният одитор Карън Хоган заяви, че е установила пропуски в реакциите, координацията, проследяването и обмена на информация между организациите, които отговарят за защитата на канадците.

През август миналата година националната агенция за разузнаване на Канада заяви, че организираната киберпрестъпност ще представлява заплаха за националната сигурността и икономическия просперитет през следващите две години. Тя посочи Русия и Иран като места, от които престъпниците могат да да действат срещу западни цели.

Хоган заяви, че много жалби за киберпрестъпления са били изпратени до грешната организация и отбеляза, че на някои от тях не е отговорено.

Кралската канадска конна полиция (RCMP) е имала закъснения при внедряването на информационна система, предназначена да улесни жертвите при подаването на сигнали за престъпления и да осигури споделена база данни за киберпрестъпления за правоприлагащите органи. Към януари 2024 г. 30 % от длъжностите във всички служби на RCMP, занимаващи се с борба с  киберпрестъпления, са били незаети.

В отговор министърът на обществената безопасност Доминик Леллан заяви, че  Отава скоро ще стартира нова стратегия за защита на икономическите интереси от киберзаплахи.