Астрономи откриха най-старата известна „мъртва“ галактика при последните наблюдения от космическия телескоп James Webb (JWST). Тази галактика, изглежда, е предизвикателство за сегашните модели на ранната Вселена.

Новооткритата галактика, наречена JADES-GS-z7-01-QU, е спряла да формира звезди преди повече от 13 милиарда години, когато Вселената е била само на 700 милиона години. Астрономите обаче са озадачени от внезапното спиране на звездообразуването в галактиката, защото по това време прахът и газът, необходими за образуването на звезди, са били в изобилие във Вселената.

„Първите няколкостотин милиона години от съществуването на Вселената са били много активна фаза, в която много газови облаци са се свивали, за да образуват нови звезди – казва Тобиас Лузър, водещ автор на изследването от Университета в Кеймбридж, цитиран от Space.com. – Галактиките се нуждаят от богати запаси от газ, за да образуват нови звезди, а ранната Вселена е била като шведска маса, в която всичко се яде.“

Данните от JWST Advanced Deep Survey (JADES) показват, че в галактиката най-вероятно е имало

бърз изблик на звездообразуване,

който е продължил между 30 и 90 милиона години, а след това е спрял внезапно между 10 и 20 милиона години преди момента, наблюдаван от JWST, се казва в изявлението.

Древна „мъртва“ галактика не пасва на сегашните модели на ранната Вселена

Мъртви галактики – такива, които вече не образуват звезди – са наблюдавани в ранната Вселена и преди, но JADES-GS-z7-01-QU е най-старата такава галактика, регистрирана само 700 милиона години след Големия взрив, който е формирал Вселената преди 13,8 милиарда години. Освен това тя е много по-малка от други спящи галактики, наблюдавани преди това в ранната Вселена – предимство на подобрената чувствителност на JWST, който може да открива по-малки и по-слаби галактики.

Древна „мъртва“ галактика не пасва на сегашните модели на ранната Вселена

„Досега, за да разберем ранната Вселена, използвахме модели, базирани на съвременната Вселена“, казва Роберто Майолино, съавтор на изследването от Университета в Кеймбридж. „Но сега, когато можем да видим много по-назад във времето и да наблюдаваме, че звездообразуването в тази галактика е угаснало толкова бързо, може би ще се наложи да преразгледаме моделите, основани на съвременната Вселена.“

Последните наблюдения на JADES-GS-z7-01-QU са най-дълбокият поглед към далечната вселена, направен досега от JWST. Бързият изблик на звездообразуване, наблюдаван в галактиката, може да е

изчерпал резервоара на галактиката от прах и газ,

от които се образуват нови звезди.

Древна „мъртва“ галактика не пасва на сегашните модели на ранната Вселена

„Изглежда, че всичко се случва по-бързо и по-драматично в ранната Вселена, а това може да включва и галактики, които преминават от фаза на звездообразуване към фаза на покой или затишие“, казва Лузър в изявлението си.

Предвид факта, че астрономите все още не са сигурни защо точно е спряло образуването на звезди в галактиката – или дали галактиката някога се е върнала към живот – те планират да открият по-голям брой стари галактики, за да помогнат да се сглоби галактичната еволюция в ранната Вселена и да се създадат по-точни модели на този период от време.

Древна „мъртва“ галактика не пасва на сегашните модели на ранната Вселена