Стъпването за първи път на обратната страна на Луната през уикенда напомни за големия космически напредък на Китай, който се надява, че частни компании от страната ще могат да се конкурират с американската "Спейс Екс" на Илон Мъск, предаде АФП. 

Засега азиатските стартъпи все още са далеч зад гиганти от САЩ като "Спейс Екс", която в четвъртък осъществи четвърти изпитателен полет на своята мегаракета "Старшип" - най-голямата в света. Разликите обаче намаляват, тъй като Китай вече активно подкрепя частния си сектор, което му позволява да гради своите възможности, заявиха експерти.
    
"След пет години "Спейс Екс" може да се почувства под натиск", каза пред АФП Чън Лан, специалист по китайската космическа програма.

"Ситуацията на пазара на електрически превозни средства може да се повтори", смята той, като има предвид производителя на автомобили "Тесла" - друга компания на Илон Мъск, която наскоро беше изпреварена от китайския си конкурент Би Уай Ди (BYD)  по отношение на продажбите.

Според Чън Лан на "Спейс Екс" скоро може да се наложи, подобно на "Тесла" в автомобилната индустрия, да се изправи срещу "глутницата" от частните китайски компании.

В края на 2014 г. Китай отвори космическия си сектор за частния капитал. Оттогава стотици компании се включиха в него. В четвъртък например ракета-носител на компанията "Галактик енерджи"(Galactic Energy) изпрати в орбита три спътника - едно от десетките изстрелвания, планирани в страната тази година.

"Китайският търговски космически сектор е с впечатляваща големина", казва Блейн Кърсио, основател на Orbital Gateway Consulting.

Въпреки че "Спейс Екс" е "доста напред" спрямо лидерите в частния сектор на Китай, то азиатската страна "вероятно е по-напред" при по-малките компании, отбелязва той. Китай разполага с космическа станция, спусна апарати на Луната и Марс, където планира да изпрати пилотирани мисии съответно до 2030 г. и 2033 г. За първи път в света азиатски апарат успя в неделя да вземе проби от обратната страна на Луната.

Засега китайският частен сектор е специализиран основно в извеждането на спътници в орбита. Заедно тези компании разполагат със значителен капацитет за изстрелване, който е от съществено значение за осъществяването на държавни проекти за създаване на мащабни комуникационни мрежи, както съобщи през април държавната телевизия Си Си Ти Ви.

Китай разработва две мрежи от този тип: Guowang и G60 Starlink, които ще включват съответно около 13 000 и 12 000 сателита. Китайските спътници в орбита обаче са по-скоро стотици, отколкото хиляди.
 
Скоростта на разработките е от решаващо значение, тъй като китайските проекти са изправени пред конкуренцията на други държави и ограниченията на броя на космическите апарати в орбита и наличните честоти.