Само за настоящата 2023 година предстои да бъдат бракувани 2.8 млн. ваксини за Covid-19. Това каза министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. 

В интервю за Българската национална телевизия той съобщи, че страната ни ще настоява пред Европейската комисия (ЕК) да бъде прекратена процедурата по покупката на ваксини срещу вируса.

Според него интересът към тези ваксини в момента е нулев и се налага да бъдат бракувани огромни количества. 

Ние не само имаме ваксини за бракуване, ние бракувахме големи количества. Предстои да бракуваме тази година още 2,8 млн. ваксини. Това е огромен финансов ресурс. В България е видимо, че Covid ситуацията отмина. Второ, всички експерти коментират, че новият тип на вируса заобикаля тези ваксини. Третият въпрос е, че ние трябва да закупуваме бустерни дози. Ние имаме ниско ваксинационно число. На кой да ги прилагаме тези бустерни дози?, каза министърът.

Според Меджидиев масовото негативното отношение към Covid ваксините е довело до друг проблем от задължителния имунизационен календар:

"Имаме отказ от желание за ваксинация срещу морбили. Ние трябва да мислим как да вкараме ваксинацията за варицела. Това са сериозните проблеми в момента за мен, като министър на здравеопазването", заяви министърът.

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 25, става ясно от Единния информационен портал. 

Направени са 643 теста, което означава, че делът на положителните резултати е 3,9 процента. 

Починал е един пациент с потвърдена коронавирусна инфекция.

Към днешна дата в болница са 233 души с диагноза КОВИД-19, от които 25 са в интензивно отделение. Новопостъпилите в болница са 6.

Излекувани през последното денонощие са 5 души, а общо от началото на пандемията - 1 255 859.

Активните случаи към момента са 2928.

От началото на ваксинационната кампания са поставени 4 608 921 дози.

Общо 38 219 души у нас са загубили битката с новия коронавирус от потвърдените 1 297 006 заразени от началото на пандемията.