Бивш командир на либерийската армия, обвинен в убийства на цивилни граждани, е арестуван в САЩ и обвинен в имиграционна измама заради предоставени лъжливи данни за дейността си по време на първата гражданска война в страната.

Прокуратурата на САЩ съобщи в четвъртък, че 69-годишният Моузес Сленгър Райт, бивш командващ генерал на въоръжените сили на Либерия, който пребивава във Филаделфия, е обвинен в измама и лъжесвидетелстване във връзка с опитите му да получи американско гражданство.

В обвинителния акт Райт е обвинен, че лично е извършил или е наредил на войници да извършат "многобройни зверства", включително убийства, нападения, преследване, фалшиви арести и лишаване от свобода на цивилни граждани.

Райт е бил арестуван в четвъртък и същия ден се е явил за първи път пред федералния съд, съобщи говорител на прокуратурата на САЩ.

Ако бъде признат за виновен, той е заплашен от максимална възможна присъда от 165 години затвор и глоба в размер на 7 000 000 щатски долара.

Комисията за истина и помирение на Либерия обвинява Райт и други лица в избиването на 27 цивилни граждани на Мано и Гио през юни 1990 г.

Първата гражданска война в Либерия продължава от 1989 до 1997 г. и заедно с втората гражданска война от 1999 до 2003 г. отнема живота на около четвърт милион души.

Либерийската армия се сражава с различни бунтовнически групировки, включително Националния патриотичен фронт на Либерия на Чарлз Тейлър.

Въпреки редовните призиви за създаване на съд за военни престъпления, твърде малко хора са били съдени за военни престъпления или престъпления срещу човечеството, извършени в Либерия.