15-годишният Омар, който шофира автобуса с мигранти и отне живота на двама български полицаи, остава в ареста.В Окръжен съд в Бургас започна делото за гледане на мярката на 15-годишния Омар Мохамед Али Аднан, който е обвинен, че е шофирал автобуса с 47 мигранти, убил двамата бургаски полицаи.

Обвиняемият каза

по време на делото, че е опитал да спре автобуса. Всички свидетели обаче опровергават това. Установено е точно обратното, той е увеличил скоростта преди удара.Заради големия обществен интерес делото се гледа при отворени врати. В съдебната зала, с помощта на преводач, Омар посочи, че е роден на 21 март 2007 в гр. Кобан, Сирия. Той заяви, че е неграмотен, не е учил изобщо, а семейството му е в Турция. В България е пребивавал в бежански център в Харманли.

Прокурорът Димитър Узунов посочи,

че ще се пледира за най-тежка мярка, защото се касае за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.Събраните до момента доказателствата водят до обосновано предположение, че именно Омар Аднан е извършител на престъплението. Това се подкрепя от свидетелски показания. „Омар е проявил завидна, престъпна упоритост. Той няма никакви задръжки да отнеме човешки живот, включително на полицейски служители. Начинът на извършване на престъплението е фрапантен удар срещу държавността на Република България", заяви Узунов.Прокурорът постави и въпроса каква е действителната възраст на обвиняемото лице, тъй като законът предвижда от 6 до 10 години затвор, ако той е непълнолетен. Прокуратурата поиска съдът да наложи мярка "задържане под стража".