Бивш треньор от националния отбор на Бразилия по спортна гимнастика получи над век присъда зад решетките за изнасилването на четири спортистки, включително и една малолетна, предадоха местните медии.

Фернандо де Карвальо Лопес

бе осъден на 109 години и осем месеца в затвор в понеделник от съд в град Сао Бернардо до Кампо, близо до Сао Пауло, според сайта Globo Esporte, който имаше достъп до процедурата, защитена от правосъдна конфиденциалност.Той е намерен за виновен в насилването на четири атлетки, включително малолетно момиче на 13 години по онова време, според Globo Esporte, който не конкретизира възрастта на другите гимнастички. Карвальо Лопес все още може да обжалва решението и пледира невинен. Той няма да влезе зад решетките до края на процеса на обжалване.

Бившият треньор

отговаряше за млади гимнастички в продължение на 20 години, преди да бъде изхвърлен от щаба на националния отбор през 2016 г., месец преди Олимпиадата в Рио, след оплакване от родители на млада състезателка.През април 2019 г. той получи доживотна забрана извън всякаква дейност, свързана със спортна гимнастика. Бившият треньор е изправен и пред допълнителни обвинения – преди четири години, около 40 спортистки заявиха за телевизионния канал Globo, че са станали жертви на психологическо, физическо и сексуално насилие. Някои от тях участваха в съдебни дела като свидетели на събитията, които се случили между 1999 и 2016.