Чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз покани министрите на вътрешните работи на България, Хърватия и Румъния на 13 септември в Прага. Поводът е обсъждане на присъединяването на трите балкански страни към Шенгенското пространство. Това съобщи SchengenVisaInfo.com с позоваване на румънския депутат Рареш Богдан.

Той написа

„Чешкият вицепремиер и министър на вътрешните работи Вит Ракушан заяви преди няколко минути в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, че една от амбициите на чешкото председателство на ЕС е да ускори процедурите по отношение на присъединяването на Румъния, България и Хърватия“.Освен това Ракушан е добавил, че трябва да се вземат мерки Румъния и България, които са изпълнили всички технически условия от 2011 г. насам, да могат да се възползват от този статут. Той подчерта, че всичко зависи от втория кръг на дискусията.

Германският канцлер

Олаф Шолц вече обяви по-рано, че подкрепя присъединяването на България, Хърватия и Румъния към Шенгенската зона, като добави, че тези три страни са изпълнили всички изисквания, за да станат пълноправни членове на Шенгенското пространство."Благодарим ви, очакаме конкретни неща! Румънците са похарчили огромни средства за охрана на границите", пише Рареш Богдан, като добави, че Румъния отговаря на техническите критерии от 2011 г. и определи задържането и за несправедливо и неморално."Унгария, най-евроскептичната държава-членка, ако трябва да бъдем честни, е в Шенген, а Румъния, най-европтимистично настроената, не е“, коментира той.Съветът по правосъдие и вътрешни работи, на който може да бъде обсъдено присъединяването на България и Румъния към Шенген, е насрочен за 13 октомври.