Москва обяви, че серията взривове в ключова военновъздушна база на анексирания от Русия полуостров Крим са причинени от инцидент, довел до експлодиращи боеприпаси, а не от украинска атака. На драматични любителски кадри, споделени в социалните медии, се вижда как паникьосани туристи бягат от кримски плаж с малки деца, докато над хоризонта се издигат облаци сив дим.

Взривовете разтърсиха летището в Саки в 167-ия ден от инвазията на Москва в Украйна. Русия анексира Кримския полуостров през 2014 г. и използва региона като плацдарм за нападенията си срещу Украйна, но той рядко е бил мишена за украинските сили.

Руското министерство на отбраната заяви, че "няколко авиационни боеприпаса са се взривили" в базата при инцидент, при който според ръководителя на региона е загинал един човек.

По-рано местни здравни служители съобщиха, че девет души, включително едно дете, са били ранени.

Министерството на отбраната заяви, че проучва причината за експлозиите, но посочи, че летището не е било обект на нападение.

От Киев нямаше незабавна реакция.

Украинската армия, която от месеци моли за далекобойна артилерия от западните съюзници, нанася удари по цели по-дълбоко в контролираната от Русия територия, след като някои от тях започнаха да пристигат през последните седмици.

Киев също така си приписва заслугата за няколко саботажа на територията, контролирана от Русия.