Първият китайски балон за наблюдение, който Пентагонът откри да лети над чувствителни американски обекти за балистични ракети, може да се ръководи от усъвършенствана технология за изкуствен интелект, каза американски експерт в петък.

Втори китайски балон за наблюдение

беше забелязан по-късно над Латинска Америка, съобщи Пентагонът, без да уточнява точното му местоположение. Уилям Ким, специалист по балони за наблюдение в мозъчния тръст Marathon Initiative във Вашингтон, каза пред AFP, че балоните са ценно средство за наблюдение, което е трудно да се свалят.Ким каза, че първият китайски балон изглежда като нормален метеорологичен балон, но с различни характеристики. Той има доста голям, видим "полезен товар" - електрониката за насочване и събиране на информация, захранвана от големи слънчеви панели. И изглежда има усъвършенствани технологии за управление, които американската армия все още не е пуснала във въздуха.Изкуственият интелект направи възможно балонът, само като разчита промените във въздуха около него, да коригира височината си, за да го насочи, където иска да отиде, каза Ким. „Преди или трябваше да имаш връзка... или просто да я изпратиш нагоре и тя просто отива, където вятърът я отнесе“, каза той. „Това, което се случи съвсем наскоро с напредъка в изкуствения интелект е, че можете да имате балон, който... не се нуждае от собствена система за движение. Просто чрез регулиране на надморската височина той може да контролира посоката си.“ Това може да включва и радиокомуникации от домашната му база, каза той. Но „ако целта е да се наблюдават силози (на междуконтинентални балистични ракети), което е една от теориите,... не е задължително да му казвате да коригира местоположението си“, добави той.

Понеже сателитите стават

по-уязвими за атаки от Земята и космоса, балоните имат различни предимства, твърди специалистът. Първо, те не се засичат лесно на радарите. „Те са от материали, които не отразяват, те не са метал. Така че, макар тези балони се увеличават до доста големи размери, откриването... на самия балон ще бъде проблем“, каза той. И полезният товар, ако е достатъчно малък, може да бъде пренебрегнат.Балоните също имат предимството да държат относително стационарни позиции над цел за наблюдение, в сравнение с постоянно орбитиращи сателити, използвани от шпионските агенции за правене на снимки. „Тези неща могат да останат над главата, те могат да останат над едно място месеци в даден момент, в сравнение със сателитите в ниска околоземна орбита“, каза Ким.

Според него има "реална възможност"

китайски балон да е бил предназначен да събира данни извън границите на САЩ или много по-високо, но да не функционира правилно. „Тези балони не винаги работят перфектно“, каза той.Балоните обикновено работят на височина от 65 000-100 000 фута (20-30 километра), а този е на около 46 000 фута, каза той. „Това определено е малко ниско... Ако искате да е по-трудно за забелязване, ако искате да е по-трудно за сваляне, тогава би имало смисъл да работите на по-високи височини.“

Защо САЩ не могат да го свалят?

Да свалиш балон не е толкова лесно, колкото звучи, каза Ким. „Тези балони използват хелий... Това не е Хинденбург, не можете просто да го изстреляте и тогава той да избухне в пламъци. Ако пробиете дупки в него, той просто ще изтече много бавно.“Ким припомни, че през 1998 г. канадските военновъздушни сили изпратиха изтребители F-18, за да се опитат да свалят измамен метеорологичен балон. „Те направиха хиляда изстрела от 20-милиметрови оръдия срещу него. И все пак бяха необходими шест дни, преди най-накрая да падне. Това не са неща, които експлодират или пукат, когато стреляте по тях." Той каза, че не е ясно дали използването на ракети земя-въздух ще проработи, тъй като техните системи за насочване са проектирани да удрят бързо движещи се ракети и самолети.