Земетресение с предварителен магнитуд 5,8 разтърси центъра на Мексико сити в четвъртък, съобщиха от сеизмологичната служба на Мексико, но според кмета Марти Батрес все още не са регистрирани "никакви щети". Според АФП жителите са излезли по улиците на столицата, когато малко след 14,00 ч. местно време (20,00 ч. по Гринуич) е прозвучала сеизмичната тревога. Епицентърът е бил разположен в щата Пуебла, на около сто километра южно от мегаполиса с повече от девет милиона жители.

В Мексико сити не са регистрирани никакви щети", заяви кметът Марти Батрес веднага на X. "Изглежда, че трусът не е причинил никакви щети.

"Изглежда, че трусът не е бил толкова силен", закани се и президентът на републиката Андрес Мануел Лопес Обрадор, обещавайки допълнителна информация.

На 19 септември 1985 г. земетресение с магнитуд 8,1 по Рихтер опустошава голяма част от Мексико сити. Земетресението, чийто епицентър е на запад, на тихоокеанското крайбрежие, разтърсва голяма част от централно и южно Мексико. Голямото земетресение от 1985 г. отнема живота на 12 843 души, според преброяването на официалните смъртни актове, публикувано от вестник "Екселсиор" 20 години по-късно, през 2015 г. По онова време организациите на гражданското общество определят броя на загиналите на 20 000 души.

32 години по-късно, на 19 септември 2017 г., земетресение с магнитуд 7,1 уби 369 души и нанесе големи щети в централните квартали на Мексико сити.

През 2022 г. земята се разтърсва за трети пореден път на 19 септември, без да причини жертви. Както и през 2017 г., непосредствено преди това милиони хора са участвали в учение за симулиране на земетресение, което властите организират на всеки 19 септември. Въведена е система за предупреждение. В случай на земетресение по улиците и в сградите се задействат аларми, които предупреждават населението една минута преди труса.

Мексико е разположено между пет тектонични плочи, чиито движения правят страната една от най-сеизмичните в света, особено по тихоокеанското крайбрежие на запад. Част от Мексико сити, най-вече центърът на града е разположена върху калната почва на древно езеро, което я прави особено чувствителна към земетресения.