Украинският военнопромишлен комплекс (ВПК) ще произведе 10 броя самоходни артилерийски установки (САУ) "Богдана" този месец и още повече през следващия, заяви днес президентът Володимир Зеленски.

"Дялът на собственото ни производство постоянно расте. Държавата подписва сериозни, дългогодишни договори с промишлеността ни, което дава предвидимост, възможност да се наеме допълнителна работна ръка и да се привлекат инвестиции. Този месец индустрията ни за първи път ще произведе 10 самоходни артилерийски установки "Богдана", като през май ще последват още повече", написа Зеленски в "Телеграм".

Украинският президент каза още, че е изслушал отчет на главнокомандващия въоръжените сили на страната Олександър Сирски за настоящата ситуация на бойното поле и резултатите от атаки по руски съоръжения в Крим през последните дни.

"Все още чакаме последните подробности, но вече е ясно, че окупаторите са понесли болезнени загуби. Според разузнавателните сведения Русия придвижва кораби, включително носещи крилати ракети "Калибър", в посока Каспийско море след действията ни в Черно море", заяви той.

"Също така имаше важна дискусия за методите за контрадействие на излъчването на руските пропагандни телевизионни канали в пограничните области. Това е технически сложна задача, но имаме свои разработки, които могат да се справят", каза още Зеленски.