Украинският президент Володимир Зеленски официално обяви снощи, че армията на страната му е атакувала голямо руско летище на незаконно анексирания от Москва през 2014 г. Кримски полуостров. Агенцията допълва, че държавният глава е благодарил на своите висши военни началници за осъществения удар.

"Днес въоръжените сили на Украйна нанесоха прецизен удар по окупаторите в Джанкой, по летище", заяви Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение към нацията.

По рано днес Украйна е атакувала няколко обекта в Русия и незаконно анексирания Кримски полуостров с дронове и ракети, според информационна агенция РБК-Украйна. По данни на местни източници рано тази сутрин са се чули взривове на въпросното военно летище край Джанкой.

"Благодаря ви, воини! Благодаря ви за вашата прецизност. Благодаря на главнокомандващия Сирски за организацията на операцията", заяви още Зеленски.

Той изрази благодарността си към военнослужещите, осъществяващи "специални операции, особено важни операции, изключително значими операции за унищожаването на оборудването на руската армия, на нейната бойна инфраструктура".

Град Джанкой се намира в северната част на незаконно анексирания от Русия Кримски полуостров.