Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че НАТО трябва да избере дали наистина е съюзник на Украйна, като ускори доставките на оръжия в помощ на неговите борещи се сили.

"Нашето небе трябва отново да стане безопасно", заяви Зеленски по време на видеоконференция с министрите на отбраната на НАТО, "Това зависи изцяло от вашия избор. Изборът дали животът наистина е еднакво ценен навсякъде. Изборът дали имате еднакво отношение към всички партньори. Изборът дали наистина сме съюзници."

Представяйки мрачна картина за способността на своите сили да удържат руските атаки по земя и от въздуха, Зеленски заяви, че Украйна не може да се защити без подкрепата на Запада.

"Очевидно е, че сега, докато Русия има въздушно предимство и може да разчита на своя безпилотен и ракетен терор, нашите възможности на земята, за съжаление, са ограничени", каза той.

Зеленски нарече гласуването в събота в Камарата на представителите на САЩ за това дали да се отключи дълго отлаганият пакет от военна помощ в размер на 61 млрд. долара "жизненоважно решение". Помощта се отлага от миналата година насам в резултат на политическите борби в Републиканската партия.

След поредната седмица на руски въздушни нападения, при които загинаха и бяха ранени десетки хора в цялата страна, украинският лидер заяви, че Киев се нуждае от повече системи за противовъздушна отбрана, за да защити украинските градове и да спаси човешки животи.

"За да се защитим, имаме нужда от още седем " Пейтриът" или подобни системи за противовъздушна отбрана - и това е минимален брой. Те могат да спасят много животи и наистина да променят ситуацията", заяви Зеленски на заседание на Съвета НАТО-Украйна.

Той също така подчерта, че е необходимо спешно да се сдобием с така необходимото оръжие.

"Тази година не можем да чакаме да се вземат решения", каза той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че съюзниците се съгласиха да предоставят на Украйна повече средства за противовъздушна отбрана.

"НАТО направи карта на съществуващите възможности в алианса и има системи, които могат да бъдат предоставени на Украйна. Така че скоро очаквам нови съобщения относно възможностите за противовъздушна отбрана за Украйна."