Президентът Володимир Зеленски приветства решението на Европейския съюз от четвъртък да предостави на Украйна официален статут на кандидат за членство в ЕС като "уникален и исторически момент". Очакваното решение, взето в момент, когато Украйна е атакувана от руските сили, "е уникален и исторически момент в отношенията между Украйна и ЕС", заяви той в Twitter и добави, че "бъдещето на Украйна е в рамките на ЕС".

"Току-що получихме кандидатурата. Това е нашата победа", каза украинският лидер в 55-секунден видеоклип в своя Instagram.

"Чакахме я 120 дни и 30 години", добави той, като имаше предвид броя на дните, в които Украйна е във война след руското нахлуване на 24 февруари, и трите десетилетия, откакто Украйна обяви независимост след разпадането на Съветския съюз.

Зеленски настоя, че Украйна ще излезе победител и след това ще си почине - след като възстанови страната:

"Или вероятно дори - ще победим, ще се възстановим, ще влезем в ЕС и след това ще си починем. Или вероятно няма да почиваме".

Зеленски реагира броени минути след като в четвъртък лидерите на ЕС се съгласиха да предоставят статут на кандидати на Украйна и Молдова, като ръководителят на блока Шарл Мишел определи "историческия момент, (който) бележи решаваща стъпка по пътя ви към ЕС".

Украинският президент, в отделно изявление, заяви, че този ход е "начална точка на нова история за Европа, Европа без разделения".

"Днес вие взехте едно от най-важните решения за Украйна за всичките 30 години независимост на нашата държава", добави той в послание до лидерите на 27-те държави от ЕС.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба реагира на изявлението на Мишел, като заяви в кратко видео с ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел, че "днешният ден бележи началото на дълъг път, който ще извървим заедно":

"Украинският народ принадлежи към европейското семейство. Бъдещето на Украйна е с ЕС. Ние сме заедно в името на мира. Украйна ще надделее. Европа ще надделее".

Украинският министър-председател Денис Шмихал също приветства "историческия ден" и новия етап в изграждането на Европа".

Ръководителят на кабинета на Зеленски, Михайло Подоляк, прогнозира ход на събитията, който ще възвести края на "руския свят" в Украйна. В Twitter той призна, че са необходими дълбоки реформи преди присъединяването към блока:

"(Предстои) труден път, но основата е положена: ние сме част от цивилизования свят и имаме отделни пътища със Зомбиленда (препратка към Русия)."